Subota, 2 ožujka, 2024

NASA otkrila plavu planetu

Preporučeno

Ova vansolarna planeta orbituje vrlo blizu svoje zvijezde, na udaljenosti od samo 4,8 milijuna kilometara (30 puta je bliža nego Zemlja Suncu), a temperatura njezine atmosfere premašuje 1.000 stepeni Celzijusa.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Međunarodni tim astronoma saopštila je da je otkrio još jednu plavu planetu izvan našeg Sunčevog sistemu, ali da ovo nebesko tijelo nije nikakav vodeni svijet već užarena lopta, krajnje negostoljubivo mjesto na kojem pada staklena kiša.

Kako prenosi AFP, znanstvenici Američke svemirske agencije (NASA) i njene europske verzije (ESA) po prvi put su uz pomoć svemirskog teleskopa Hubble ustanovili pravu boju jedne egzoplanete, svemirskog tijela koji orbituje oko zvijezde izvan našeg Sunčevog sustava.

Oni su utvrdili da je HD 189733b, plinski div sličan Jupiteru, udaljen 63 svjetlosne godine od Zemlje, kobaltno plave boje, “slične boji naše planete viđene iz svemira”.

– Ali, tu završava svaka sličnost – ističu astronomi, navodeći da ova vansolarna planeta orbituje vrlo blizu svoje zvijezde, na udaljenosti od samo 4,8 milijuna kilometara (30 puta je bliža nego Zemlja Suncu) i da temperatura njene atmosfere premašuje 1.000 stepeni Celzijusa .

Na njoj “pada staklena kiša, i to postrance, s ozbirom da vjetrovi pušu brzinom od 7.000 kilometara na sat”, dodaju Međunarodna istraživači.

– Utvrđivanje njene boje je bez presedana – možemo zaista da zamislimo kako bi ova planeta izgledala kada bismo izravno gledali u nju – kazao je Frederik Pont sa Sveučilišta u Egziteru koji je koautor studije, objavljenoj u časopisu Astrophysical Journal Letters.

Pont i njegov tim su izmjerili količinu svjetlosti koja se odbija s površine planeta, svojstvo poznato kao albedo, kako bi izračunali njezinu boju.

Plava boja ne nastaje od refleksije sa tropskog oceana, kao u slučaju Zemlje, već magličaste, turbulentne atmosfere za koju se vjeruje da je prošarana silikatnim česticama, od kojih se sastoji i staklo, a koje emitiraju plavu boju.

Astronomi su od 1995. godine kada je otkrivena prva vansolarna planeta, potvrdili njih ukupno 723, dok više od 3.000 drugih čeka da bude potvrđeno.

Dosad nijedna od ovih planeta nije pokazala da ima potencijal da postane naš drugi dom – stjenovita planeta koja orbituje u prijateljskoj zoni, na kojoj postoji voda u tekućem obliku i koja može podržati život.

(Vestionline)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas