Subota, 20 srpnja, 2024

Naser Orić: Bolje da me pomilovao Budimir nego Kačavenda!

Preporučeno

Sarajevski advokat Vasvija Vidović demantovala je tvrdnje Tužilaštva BiH da je među osuđenicima koji su dali novac za pomilovanje i Naser Orić.

naser-oricKao njegova dugogodišnja braniteljka Vasvija Vidović za Slobodnu Bosnu kaže da je molbu za pomilovanje Orića, zajedno s obimnom dokumentacijom, predala krajem septembra 2011., a da je predsjednik Federacije BiH odluku donio tri mjeseca kasnije.

Upravo se čita:  Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Vidovićeva pojašnjava da je Naser Orić osuđen u junu 2009. na dvije godine zatvora, zbog nedozvoljenog držanja oružja i municije, ali da je istovremeno oslobođen krivice po optužnici koja ga je teretila za iznudu. Budući da je prethodno skoro sedam mjeseci proveo u pritvoru, Orićeva je advokatica uložila apelacije Ustavnom sudu Federacije i Ustavnom sudu BiH (koje su u međuvremenu usvojene), zbog kršenja ljudskih prava i diskriminacije njenog branjenika.

Upravo se čita:  Povratnika Mehdina zadesila nedaća: Uginula mu krava od koje je živjela njegova porodica

Vasvija Vidović dodaje i da mu je, uprkos činjenici da je Naser Orić jedini osuđenik u Federaciji koji je proveo u zatvoru sedam mjeseci zbog nedozvoljenog držanja oružja (maksimalna je kazna iznosila pola godine), odlukom Živka Budimira ostatak kazne preinačen na četiri godine uslovne osude.

Naknadno smo kontaktirali i samog Orića, koji je na pitanje da li je kupio slobodu dao kratki komentar.

Upravo se čita:  Osumnjičeni za pucnjavu na Šipu uhapšeni u Neumu

„Bolje da me pomilovao general Živko Budimir nego Vasilije Kačavenda“, odgovorio je, kroz smijeh Naser Orić.

(Slobodna Bosna)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas