Srijeda, 21 veljače, 2024

Naučnici predviđaju rast nivoa mora za 2 metra

Preporučeno

Nivo mora mogao bi porasti za više od dva metra za svaki Celzijusov stepen rasta globalne temperature vazduha, i vijekovima će ostati na tom nivou, rezultati su najnovijih istraživanja koje je obavio profesor Anders Leverman za Institut za uticaje klimatskih promjena u Potsdamu.

more2Leverman je rekao da su u njegovom istraživanju obrađeni dokazi klimatske istorije, kombinovani sa kompjuterskim simulacijama faktora koji doprinose dugoročnom rastu nivoa mora: termalna izloženost mora, topljenje planinskih glečera i topljenje ledenih pokrivača Grenlanda i Antarktika.

Upravo se čita:  Treba li se paziti? Satelit veličine autobusa će pasti na zemlju ove sedmice

Naučnici tvrde da je globalno otopljenje odgovorno za topljenje leda.

Naučni panel UN navodi da štetni gasovi iz fosilnih goriva dodatno utiču na rast temperature. Mali broj naučnika odbacuje ljudski uticaj na globalno otopljenje i tvrde da su odgovorne prirodne klimatske fluktacije.

“Uvjereni smo da su naše pretpostavke jake zbog kombinacije fizike i podataka koje smo koristili. Smatramo da smo odredili koliko će nivo mora rasti uz povećanje temperature”, naglasio je Leverman.

Upravo se čita:  Treba li se paziti? Satelit veličine autobusa će pasti na zemlju ove sedmice

Prema njegovim riječima, neprestan rast nivoa mora je nešto što se ne može izbjeći, osim ukoliko ne dođe do pada globalne temperature.

“Naši rezultati ukazuju da je neophodna velika adaptacija obala. Vjerovatno da pojedini trenutno naseljeni regioni ne mogu biti dugoročno zaštićeni od rasta mora”, zaključio je Leverman.

(Srna)

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas