Nedjelja, 16 lipnja, 2024

“Nije sramota priznati”: Šta je Edin Džeko rekao Senadu o reprezentaciji BiH

Preporučeno

Nakon devet godina bez titule, Fenerbahče ima ambicije osvojiti vrh ove sezone, a Džeko vidi pomjeranja granica u fudbalu, podsjećajući na velikane poput Ibrahimovića i Tottija.

Ususret velikom turskom derbiju čiji će glavni sudionici biti Fenerbahče našeg Edina Džeke i Galatasaray, a koje se igra danas, FACE TV je objavio intervju sa kapitenom reprezentacije BiH Edinom Džekom.

Edin Džeko iznio je svoje mišljenje i razmišljanja o trenutnom životu u Istanbulu. Navikao se na ritam tog grada, brine za svoju porodicu, a prihvaćenost među navijačima Fenerbahčea čini ga zadovoljnim.

Nakon devet godina bez titule, Fenerbahče ima ambicije osvojiti vrh ove sezone, a Džeko vidi pomjeranja granica u fudbalu, podsjećajući na velikane poput Ibrahimovića i Tottija.

“Navijači su me sjajno prihvatili, Fenerbahče čeka titulu devet godina i ove sezone žele dotaći vrh. Pomjerene su granice u fudbalu. Prvo Totti pa Ibrahimović. Ipak, dok dajem sve od sebe i mogu odgovoriti zahtjevima, igrat ću. Oporavak između utakmica sada traje duže nego dok sam bio mlađi. Po prirodi sam takav da uvijek dajem sve od sebe. I sada sa 37 je isto. Dokazujem se sam sebi. Kada vidim da ne mogu reći ću dosta je.”

Džeko naglašava važnost iskustva, učeći iz svojih prethodnih iskustava u Želji i Wolfsburgu. Osjećaj postizanja gola i dalje mu izaziva istu emotivnu reakciju. Kao vrhunac karijere, vidi učešće na EURO 2024., ali je svjestan da to zavisi o izvedbi u kvalifikacijama.

“Kroz karijeru sam doživio uspone i padove, ali uvijek sam pružao maksimum. Nedavno sam rekao između ostalog, da nije sramota priznati da ne možemo postići sve. Sjećam se savjeta iz Želje koji su naglašavali važnost iskustva, a to sam shvatio tek kasnije, i to je istina. U Wolfsburgu nisam iskoristio neke priliku, ali kasnije je krenulo bolje.

U svijetu fudbala, postizanje gola predstavlja poseban izazov, iako ljudi često podcjenjuju tu vještinu. Za mene, emocije nakon postignutog gola ostaju iste, i danas osjetim istu strast. Postići gol je nevjerovatan osjećaj, ali kada lopta pređe gol-liniju, ne možete predvidjeti gdje će vas emocije odvesti.“

Edin Džeko se osvrnuo na izazove u ostvarivanju šanse za odlazak na EURO 2024.

“Odlazak na EURO 2024. bio bi vrhunac moje karijere, ali to zavisi o našoj izvedbi u kvalifikacijama. Bez obzira na skeptike, uvijek sam optimist. Imamo šanse, a važno je igrati s pozitivnim duhom. Igramo kod kuće, i važno je zaboraviti prethodne izazove. Unutar reprezentacije, potrebna nam je dobra atmosfera, a podrška novinara igra jednu od ključnih uloga. Iako je Ukrajina dobra i favorizirana, pobjeda nije uvijek rezervirana za favorita. U odlučujućoj utakmici moramo biti pravi, a vjerujem da će trener Savo Milošević prenijeti pozitivnu energiju na nas. Svjesni smo da igrači ne prihvate uvijek tu pozitivnu dinamiku, ali zajedništvo je ključno“, zaključio je Džeko.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas