Od januara ove godine institucije BiH napustilo 78 državnih službenika | | Bh-index

Od januara ove godine institucije BiH napustilo 78 državnih službenika

Izdvojeno    Datum: 15.11.2019.    
Autor: Redakcija


Revizijom procesa upošljavanja u institucijama BiH uočeni su nedostaci i slabosti koje ukazuju na nezakonitost i netransparentnost u procesu upošljavanja državnih službenika i uposlenika.

Od 1. januara do 31. oktobra ove godine Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine (ADSBiH) objavila je 69 javnih oglasa za 114 pozicija.

Kako je rečeno u Agenciji, u tom periodu 111 državnih službenika zasnovalo je radni odnos, piše Faktor.

– Za isti period 78 državnih službenika je napustilo državnu službu, i to najviše po osnovu dobrovoljnog istupanja – rečeno nam je u Agenciji.

Ured za reviziju Institucija BiH, u nedavno objavljenom Godišnjem revizorskom izvještaju o glavnim nalazima i preporukama za 2018. godinu, naveeo je da se, prema Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH , Zakonu o radu u institucijama BiH i podzakonskim aktima, upošljavanje i unapređenje državnih službenika temelji na javnom konkursu i profesionalnoj sposobnosti.

Tako su institucije BiH koje provode postupak upošljavanja i Agencija za državnu službu BiH dužne isti provesti na zakonit i transparentan način koji će osigurati izbor najuspješnijih kandidata.

Međutim, revizijom procesa upošljavanja u institucijama BiH uočeni su nedostaci i slabosti koje ukazuju na nezakonitost i netransparentnost u procesu upošljavanja državnih službenika i uposlenika.

– Moramo naglasiti da se određene nepravilnosti ponavljaju i pored preporuka revizije u prethodnim izvještajima. Također, Ured za reviziju je putem pojedinačnih izvještaja skrenuo posebnu pažnju na određene nepravilnosti koje se javljaju u praksi u procesu upošljavanja i reguliranja radno-pravnog statusa uposlenih – navedeno je, između ostalog u Izvještaju.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.