Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Otkrivena nova vrsta zmije iz porodice poskoka: Veoma je agresivna, napuše se prije napada

Preporučeno

Iako je tek otkrivena, tim ističe kako je nije teško pronaći u divljini na prostoru Hunana.

Naučnici u Junanu u Kini objavili su da su pronašli novu vrstu zmije otrovnice, i to iz porodice poskoka.

Kako ističu u svojoj studiji objavljenoj u časopisu ZooKeys, nova vrsta zmije ima tamnosmeđe-sivu boju, no neki pojedinci mogu biti tamnonarandžasto-smeđi i imaju trapezoidne mrlje na leđima. Obično se sporo kreće, ali kad se osjeti ugroženom, ova zmija napuhuje svoje tijelo kako bi izgledala većom i postaje veoma agresivna.

Nova vrsta nazvana je Ovophis jenkinsi u čast herpetologa Roberta “Hanka” Vilijama Garfilda Dženkinsa (William Garfield Jenkins), koji je imao “strast prema zmijama” i aktivno tražio nove vrste u Kini.

Iako je tek otkrivena, tim ističe kako je nije teško pronaći u divljini na prostoru Hunana.

Aktivne su uglavnom ujesen i vole hladne, vlažne, pa čak i kišne noći, vjerovatno kako bi izbjegle druge zmije, napisao je tim. Dodaju i kako se zmija vjerovatno hrani malim sisavcima.

Sad im predstoji dodatno istraživanje koje će obuhvatiti njihove navike, izgled i gdje se sve mogu pronaći. Tim je u istraživanju istaknuo kako zasad nema nikakvih podataka da je ta vrsta zmije ugrizla nekog čovjeka.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas