Nedjelja, 1 listopada, 2023

Pliva najavila prekid proizvodnje dvije vrste popularnog lijeka koji se masovno koristi u BiH

Preporučeno

Riječ o jednom od najkorištenijih lijekova za ublažavanje povećane kiselosti želučanog soka.

Farmaceutska kompanija Pliva izvijestila je o trajnom prekidu snabdijevanja, odnosno prestanku proizvodnje popularnih lijekova protiv žgaravice.

Riječ je o lijekovima Gastal koji se inače proizvode u tri različita okusa: klasični s blagim okusom peperminta, Gastal s okusom spearminta i Gastal s okusom višnje. Pliva je za juni najavila trajni prekid snabdijevanja tržišta Gastalom spearmint te za juli Gastalom višnja, prenosi Danica.hr.

Upravo se čita:  Pripremite se na zimsko računanje vremena: Evo kada ćemo spavati jedan sat duže

U proizvodnji i snabdijevanju, dakle, i dalje ostaje klasični Gastal s blagim okusom peperminta. Inače, riječ o jednom od najkorištenijih lijekova za ublažavanje povećane kiselosti želučanog soka.

Višak želučane kiseline je najčešće prouzročen neredovitom prehranom, uživanjem alkohola, nikotina, kafe, jako začinjenih i slatkih jela, te psihičkom preopterećenošću ili upotrebom nekih lijekova, kažu u Plivi.

Inače, prije nekoliko godina s hrvatskog su tržišta povučeni Belupovi i Plivini lijekovi za žgaravicu Gastrobel i Peptoran zbog sumnje da u djelatnoj tvari ranitidin sadrže onečišćenu tvar koja može biti štetna za zdravlje ljudi.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo