Subota, 2 ožujka, 2024

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Preporučeno

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine pozdravlja činjenicu da je Vlada Federacije BiH argumente UPFBiH da nema opravdanja za enormno povećanje cijena električne energije za 80 i više posto koje je tražila Elektroprivreda BiH u okviru ponuda dostavljenih privrednim društvima u FBiH.

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, usljed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu, a u okviru koje će Vlada FBiH, u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja, propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom, u UPFBiH smatraju ispravnim načinom za zaustavljanje potpuno neosnovanih nakana EPBiH za enormno podizanje cijena električne energije, iako za to ne postoje opravdani razlozi.

Upravo se čita:  Sve gora situacija: Smanjena prodaja peleta i drugih vrsta ogreva, moguć talas otkaza

„Očekujemo da nadležne institucije od kojih će Vlada FBiH pribaviti mišljenja u vezi sa cijenom električne energije uvaže naše argumente da bi svako dodatno povećanje cijene električne energije privrednim društvima rezultiralo poremećajima u proizvodnim procesima proizvođača, smanjilo konkurentnost domaće privrede i dodatno pogoršalo ionako nepovoljan poslovni ambijent u FBiH. Još jednom naglašavamo da bi povećanje cijena električne energije privredi u FBiH vodilo povećanju cijena roba i usluga, što bi se direktno odrazilo na kvalitet života građana“, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Upravo se čita:  Upaljeni svi alarmi: Izvoz struje iz BiH drastično pada

Podsjeća da će u skladu sa odredbama novog Zakona o električnoj energiji u FBiH koji je usvojen u julu ove godine, mnoga privredna društva u FBiH preći sa javnog na tržišno snabdijevanje firmi, koje već samo po sebi značajno povećava cijenu električne energije. Prema podacima UPFBiH radi se o nekoliko hiljada kompanija, uglavnom malih porodičnih firmi i obrta kojima će prema odredbama novog Zakona o električnoj energiji FBiH značajno biti uvećana cijena električne energije.

Upravo se čita:  FBiH dobija još jednu kompaniju koja će proizvoditi eksploziv

„Analize koje smo uradili govore da će samo po tom osnovu Elektroprivreda BiH u 2024. godini zaraditi dodatnih između 25 i 28 miliona KM. To je, također, oblast u kojoj se mora reagirati kroz izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji FBiH, kako bismo male porodične firme i obrte, koji čine značajan procenat privrednih aktivnosti u FBiH sačuvali od propadanja“, naglasio je Smailbegović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas