Srijeda, 24 travnja, 2024

Potvrđeno: Trajno mlijeko Vindija ne zadovoljava zdravstvenu ispravnost

Preporučeno

Agencija za sigurnost hrane BiH zaprimila je obavijest Ureda za veterinarstvo BiH, prema kojoj je granična veterinarska inspekcija uzorkovanjem i laboratorijskim analizama utvrdila da proizvod “Sterilizirano, homogenizirano mlijeko s 2,8 % m.m.”, komercijalnog naziva “Trajno mlijeko” s rokom upotrebe do 24.05.2013. godine, proizvođača Vindija d.d. Varaždin, Republika Hrvatska, ne udovoljava propisanim standardima zdravstvene ispravnosti

mlijekoAgencija za sigurnost hrane BiH, u suradnji s nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj poduzela je sve potrebne mjere kako bi se osigurala visoka razina zaštite zdravlja potrošača u Bosni i Hercegovini.

U cilju poduzimanja daljnjih mjera zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini, Agencija je, kao kontakt tačka RASFF-a dana 01.02.2013. godine zatražila od nadležnih inspekcijskih organa BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH da nakon poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti dostave rezultate inspekcijske kontrole spornog proizvoda, te je o svemu, u skladu s procedurama EU RASFF-a upoznala nadležnu službu Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Prema informacijama kojima raspolaže Agencija za sigurnost hrane BiH, laboratorijskim analizama je utvrđeno da sadržaj aflatoksina M1 u navedenom proizvodu prelazi maksimalno dozvoljenu količinu propisanu Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 37/09), te će od strane granične veterinarske inspekcije narednih 10 pošiljki gore navedenog proizvođača biti podvrgnuto detaljnoj materijalnoj kontroli, uzorkovanju i zadržavanju pošiljki do dobijanja rezultata laboratorijskih analiza.

Daljnji uvoz proizvoda u Bosnu i Hercegovinu iz navedenih objekata bit će dozvoljen tek nakon što 10 uzastopnih analiza budu u skladu sa važećim propisima u Bosni i Hercegovini.

Imajući u vidu da bi kao posljedica suše kukuruz ubran u žetvi 2012. godine, koji se koristi za ishranu životinja, mogao imati povećane količine mikotoksina u odnosu na propisane, Agencija je dana 04.12.2012. godine, nakon izvršene procjene rizika, uputila zahtjev nadležnim inspekcijskim organima BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH da sprovedu pojačane mjere kontrole zdravstvene ispravnosti kukuruza i proizvoda od kukuruza na prisustvo mikotoksina prilikom uvoza, u silosima mlinova, silosima fabrika za proizvodnju stočne hrane, skladištima i prometu do lanca maloprodaje sa posebnom pažnjom na eventualno prisustvo aflatoksina.

Međutim, Agencija do danas od strane nadležnih inspekcijskih organa nije zaprimila obavijest da je prilikom inspekcijskog nadzora na tržištu Bosne i Hercegovine zatečen navedeni proizvod s povećanom količinom aflatoksina, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas