Utorak, 25 lipnja, 2024

Poznata kompanija donijela odluku o zatvaranju proizvodnje u Sloveniji i preseljenju tvornice u BiH

Preporučeno

Ova odluka dolazi nakon što je Alpina već prošle godine imala problema s padom prodaje i rastom zaliha robe, a dodatne poteškoće su nastale ove godine zbog loše zimske sezone i pada potražnje u zimskoj diviziji.

Češki vlasnici proizvođača sportske i modne obuće Alpina Žiri donijeli su odluku o zatvaranju dijela proizvodnje u Sloveniji i preseljenju u tvornicu u Bosni i Hercegovini (BiH), potvrđeno je iz češke kompanije.

Ova odluka dolazi nakon što je Alpina već prošle godine imala problema s padom prodaje i rastom zaliha robe, a dodatne poteškoće su nastale ove godine zbog loše zimske sezone i pada potražnje u zimskoj diviziji. Uprava kompanije je krenula u plan stabilizacije, no suočena je s potrebom za daljnjim mjerama kako bi se postigla veća učinkovitost i bolji poslovni rezultati.

Upravo se čita:  Iz NOS BiH objavili sve detalje kolapsa elektroenergetskog sistema: Evo kako je došlo do kvara i kako je sve riješeno

Planirano je zatvaranje dijela proizvodnje u Žirama, dok će proizvodne aktivnosti biti premještene u drugu tvornicu u BiH. Također, u julu će biti zatvorena i proizvodnja u Sarajevu, a razlog su loši poslovni rezultati, visoke zalihe i smanjena potražnja.

U sklopu mjera reorganizacije i stabilizacije poslovanja, u Žirama će ostati razvojni odjel, prodaja i službe podrške. Očekuje se reorganizacija svih odjela, uz smanjenje zaposlenih u cijeloj kompaniji do kraja godine, piše Indikator.

Upravo se čita:  Nezavisni operator sistema saopćio razloge nestanka električne energije

Alpina u BiH posluje kroz proizvodne kompanije Alpina FOGS Sarajevo i Alpina Bromy d.o.o. Tešanj, te trgovačko preduzeće Alpina BH d.o.o. Sarajevo.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas