Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Proizvođači peleta izlaze na ulicu

Nemojte propustiti

“Nemamo izbora osim da izađemo na proteste. Obustavićemo dalju proizvodnju i prodaju, a vjerovatno ćemo izvesti i kamione na ulicu”, poručio je predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH.

Domaće tržište je podmireno peletom, što potvrđuje i podatak da je za mjesec dana prodata svega trodnevna proizvodnja tog energenta, a zbog nerazumijevanja nadležnih da odobre izvoz proizvođači najavljuju obustavu proizvodnje i izlazak na ulice.

Predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je za “Glas Srpske” da su proizvođači peleta na ivici katastrofe.

“Potražnje nema, a izvoz nije odobren. Uz poskupljenje struje od 1. januara to znači da cijena ograničena na 480 maraka plus PDV više nije rentabilna. To za proizvođače znači propast i gašenje pogona najkasnije 31. decembra. Stižu opomene od banaka, proizvođači ne mogu da servisiraju svoje obaveze, a pritišću i inostrani kupci koji su početkom godine uplatili narudžbe. Neki su vratili novac, drugi nemaju odakle”, rekao je Ivanović.

Upravo se čita:  Kineska firma lažirala dokumentaciju za megaprojekat u BiH

Zabrana izvoza u inostranstvo i svi problemi sa kojima se suočavaju posebno pogađaju proizvođače u Republici Srpskoj, imajući u vidu da je oko 80 odsto proizvodnje tog energenta skoncentrisano u RS.

“Domaće tržište je podmireno i ovo je velika nepravda prema proizvođačima peleta koji zapošljavaju hiljade radnika. Investicije u proizvodnju mjere se stotinama miliona maraka, a šteta od zabrane izvoza između ostalog je i manji priliv novca u državnu kasu”, rekao je Ivanović.

Naglasio je da bi proizvođači trebalo da se sastanu danas te da bi na tom sastanku trebalo da budu dogovoreni i naredni koraci.

“Nemamo izbora osim da izađemo na proteste. Obustavićemo dalju proizvodnju i prodaju, a vjerovatno ćemo izvesti i kamione na ulicu”, poručio je Ivanović.

Upravo se čita:  Kineska firma lažirala dokumentaciju za megaprojekat u BiH

Upozorava da je sve zakazalo i da proizvođači ne znaju kuda sve ovo vodi.

“Nadležni su sada prezauzeti raspodjelom fotelja, a na realni sektor niko i ne misli. Potreban nam je još aktivniji angažman Vlade Republike Srpske da bismo riješili ovaj problem. Imali smo veliku mogućnost da na evropsko tržište izvezemo značajne količine da tamo ostvarujemo zarade nakon što smo podmirili domaće stanovništvo, ali eto nije nam omogućeno. Sve je poskupjelo, a čini se sporan je samo pelet”, kazao je Ivanović.

On je poručio da se Evropa snalazi i da ni oni više neće da čekaju na nas te da se jednom izgubljeno tržište teško može ponovo vratiti.

Upravo se čita:  Kineska firma lažirala dokumentaciju za megaprojekat u BiH

Savjet ministara BiH je u oktobru donio odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta do 31. januara 2023. godine.

Zabrana izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta odnosi se na 12 tarifnih oznaka i uključuje oblovinu i pelet od drveta, a cilj je kako su tada naveli sprečavanje nestašice i ublažavanje posljedica za stanovništvo i privredu prouzrokovanih rastom cijena i krizom na svjetskom tržištu energenata.

Goran Ivanović je najavio da će proizvođači sastaviti i pismo koje planiraju da upute OHR-u. Osim toga plan je da dopis pošalju i Evropskoj komisiji.

“Vlada Republike Srpske je podržala našu inicijativu i uputila zahtjev Savjetu ministara BiH da se izvoz odobri na 60 dana, međutim, na nivou BiH nije bilo sluha i odluka nije usvojena”,rekao je Ivanović.

Pročitajte još

Izdvajamo

Vlasnica frizerskog salona u očaju, nudi platu skoro 2.400 KM: “Ne mogu naći radnicu, radim 12 sati dnevno”

Dok ne dođu bolji dani, vlasnica će nastaviti raditi i 12 sati dnevno S nestašicom radnika u Hrvatskoj sve se...

Možda vas zanima i ovo