Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Proizvođači ogorčeni zbog odluke Vijeća ministara: Ugrožena proizvodnja peleta!

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Posljedice ovakvih odluka će biti višestruke i u narednim godinama će biti upitno hoće li peleta biti dovoljno i za BiH, jer mnogi dižu ruke od proizvodnje.

Na sjednici održanoj u četvrtak Vijeće ministara BiH nije postiglo potrebni konsenzus o izvozu peleta iz BiH, tako da zabrana ostaje na snazi.

Proizvođači ove sirovine od oktobra upozoravaju da se na ovaj način ugrožava proizvodnja peleta u BiH i da mnogi odustaju od ovog posla jer pelet koji bi trebali plasirati na tržište EU stoji u skladištima, dok cijenom koja je ograničena za domaće tržište ne mogu pokriti troškove proizvodnje.

Upravo se čita:  Poznata kompanija donijela odluku o zatvaranju proizvodnje u Sloveniji i preseljenju tvornice u BiH

Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u BiH, kazao je za „Avaz“ da je ova odluka presudila proizvodnji peleta u BiH.

– Proizvodnja je potpuno ugrožena. Već me zvalo nekoliko proizvođača, oni više ne znaju šta da rade, cijene koje su nametnute su više od troškova proizvodnje. Mi smo i tada rekli, nakon što su ograničene cijene, uredu, prodavat ćemo po tim cijenama, ali dajte nam izvoz što prije. Ne znamo kako da isplaćujemo plate i da uopće proizvodimo. Najavljena su nam poskupljenja i električne energije za industriju – istakao je Ivanović.

Objašnjenja koja daje Vlada FBiH su, kako je dodao, smiješna.

Upravo se čita:  Popularni proizvođač čokolada dobio rekordnu kaznu

– Niko, izgleda, nema sluha za ovu industriju. Mi smo rekli, dokazali i tvrdimo da je u potpunosti snabdjeveno domaće tržište, ne znam odakle oni crpe te podatke koje iznose i jesu li svjesni da su ovim uništili proizvodnju peleta – kazao je ogorčeni Ivanović.

Da stvar bude gora, zahvaljujući zabrani izvoza peleta, izgubljeni su kupci na inozemnom tržištu.

– U međuvremenu, dok je kod nas na snazi bila zabrana izvoza, tržišta su u potpunosti snabdjevena. Jedine upite donedavno smo imali iz Sjeverne Makedonije, ali se više ni oni ne javljaju, jer je Srbija prije desetak dana svojim proizvođačima omogućila izvoz. Dakle, i to tržište smo izgubili – potcrtao je Ivanović.

Upravo se čita:  Poznata kompanija donijela odluku o zatvaranju proizvodnje u Sloveniji i preseljenju tvornice u BiH

Posljedice ovakvih odluka će biti višestruke i u narednim godinama će biti upitno hoće li peleta biti dovoljno i za BiH, jer mnogi dižu ruke od proizvodnje.

– Neki će svakako ostati da proizvode, ali domaće tržište je veliko i troši oko 200 do 300 tona peleta, ako ostane samo na nekoliko proizvođača, to jednostavno neće biti održivo i neće biti dovoljno peleta za sve – kazao je Ivanović.

Izdvajamo

Izdvajamo

U Srbiji ubijen brat ministra Vojina Mijatovića

U Beogradu je danas ubijen brat ministra u Vladi FBiH i potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića, saznaje se iz izvora...

Još vijesti za vas