Subota, 9 prosinca, 2023

Ratari u Bosni i Hercegovini suočeni s novim višim cijenama repromaterijala

Zbog visokih troškova sjetve, sve više ratara planira sijanje pšenice iz ambara, što propisi ne dozvoljavaju.

Preporučeno

Nakon prošlogodišnje najskuplje jesenje sjetve u historiji poljoprivredne proizvodnje na našim prostorima, ratari su ove godine suočeni sa novim cijenama repromaterijala, što će se negativno odraziti na jesenju sjetvu. Zbog visokih troškova sjetve, sve više ratara planira sijanje pšenice iz ambara, što propisi ne dozvoljavaju.

Pritisnuti slabim prinosima, niskom cijenom i višegodišnjim gubicima, ratari u Republici Srpskoj jesenju sjetvu dočekuju u neizvjesnosti. U Semberiji, najvećoj žitnici naše zemlje, ratari su u dilemi.

Upravo se čita:  Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Da je situacija nezavidna potvrdio je i resorni entitetski ministar Savo Minić tokom nedavne posjete Semberiji i najavio podršku ministarstva, ali ne i kad.

“Imamo nekoliko solucija prijedloga koje smo čuli, od same subvencije sjemena, načina plaćanja u ratama do toga da se dozvoli što trenutni propisi ne dozvoljavaju sijanje pšenice iz ambara, jednostavno moramo napraviti neki modalitet, ja nisam ni čarobnjak ni Djed Mraz da u jednom momentu nešto riješim”, rekao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Upravo se čita:  Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

U gradskom odjeljenju za poljoprivredu u Bijeljini ipak se nadaju da će sjetva biti na prošlogodišnjem nivou, te da će pšenica biti zasijana na oko 15.000 hektara.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar objavio detaljne informacije: “Na javni poziv za EU pomoć imali smo i prijave mrtvih ljudi, žao mi je što nema dovoljno novca”

Na javni poziv za EU pomoć prijavilo se više od 216.360 domaćinstava u kojima živi 429.066 pojedinaca, a prema...

Možda vas zanima i ovo