Subota, 22 lipnja, 2024

Ratari u Bosni i Hercegovini suočeni s novim višim cijenama repromaterijala

Preporučeno

Zbog visokih troškova sjetve, sve više ratara planira sijanje pšenice iz ambara, što propisi ne dozvoljavaju.

Nakon prošlogodišnje najskuplje jesenje sjetve u historiji poljoprivredne proizvodnje na našim prostorima, ratari su ove godine suočeni sa novim cijenama repromaterijala, što će se negativno odraziti na jesenju sjetvu. Zbog visokih troškova sjetve, sve više ratara planira sijanje pšenice iz ambara, što propisi ne dozvoljavaju.

Pritisnuti slabim prinosima, niskom cijenom i višegodišnjim gubicima, ratari u Republici Srpskoj jesenju sjetvu dočekuju u neizvjesnosti. U Semberiji, najvećoj žitnici naše zemlje, ratari su u dilemi.

Da je situacija nezavidna potvrdio je i resorni entitetski ministar Savo Minić tokom nedavne posjete Semberiji i najavio podršku ministarstva, ali ne i kad.

“Imamo nekoliko solucija prijedloga koje smo čuli, od same subvencije sjemena, načina plaćanja u ratama do toga da se dozvoli što trenutni propisi ne dozvoljavaju sijanje pšenice iz ambara, jednostavno moramo napraviti neki modalitet, ja nisam ni čarobnjak ni Djed Mraz da u jednom momentu nešto riješim”, rekao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

U gradskom odjeljenju za poljoprivredu u Bijeljini ipak se nadaju da će sjetva biti na prošlogodišnjem nivou, te da će pšenica biti zasijana na oko 15.000 hektara.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Meteoalarm izdao više upozorenja za Bosnu i Hercegovinu: U nekim dijelovima toplotni udari, u drugima se sprema olujno nevrijeme

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. No, zbog visokih temperatur, ali...

Još vijesti za vas