Srijeda, 28 veljače, 2024

Saopštenje za javnost povodom neizdavanja viza potrebnih za ulazak u Veliku Britaniju na Evropsko taekwondo prvenstvo članovima reprezentacije BiH

Preporučeno

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine, Izvršni odbor za WT – olimpijski taekwondo sport, objavljuje demant na izjavu predsjednika Taekwondo saveza RS i člana predsjedništva Taekwondo Saveza BiH Branislava Njegovana, te obavještava cjelokupnu javnost da je do neizdavanja viza za članove taekwondo reprezentacije Bosne i Hercegovine došlo zbog novonastale situacije u Ukrajini, o čemu je savez i obavješten od strane organizatora.

Predsjednik taekwondo saveza RS, i član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Branislav Njegovan kazao je u javnim istupima da vize nisu dobili samo članovi reprezentacije koji dolaze iz jednog bh. entiteta, što nije istina.

U zvaničnom odgovoru Ambasade Velike Britanije, navedeno je da se vize za Katarinu Kraišnik i Zoranu Sandić nalaze u proceduri izdavanja, te da nisu odbijene.

Katarina Kraišnik je članica Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo i članica Taekwondo saveza Federacije BiH, te ni na koji način nije povezana sa Taekwondo savezom RS.

Predsjednik taekwondo saveza FBiH i Član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić naglašava da viza nikome nije odbijena, već su iste u proceduri izdavanja.

“Predstavnici olimpijskog Taekwondoa iz Taekwondo saveza BiH potreseni su činjenicom da vize nisu stigle na vrijeme, te su na sve načine pokušavali doći do istih. Taekwondo savez BiH izražava žaljenje što se sport i djeca zloupotrebljavaju u političke svrhe, te što se medijski prostor koristi za plasiranje netačnih informacija. Taekwondo savez BiH godinama gradi imidž kredibilnog saveza koji je prepoznat kao jedan od najorganizovanijih među svim sportovima, te nam ovakvi istupi štete ugledu i nisu dosljedni razine na kojoj se savez nalazi”, istakao je Šarić.

Članovi reprezentacije BiH Petra Ždero i Dinko Šegedin, osim državljanstva BiH, posjeduju i državljanstvo Republike Hrvatske, pa im za ulazak u Veliku Britaniju nije potrebna viza, te savez nije imao potrebe aplicirati za iste.

Nedžad Husić i trener reprezentacije Haris Husić dobili su vize a napominjemo da je trener Haris Husić svoju vizu morao u ponedjeljak uzeti u Beogradu, da bi u utorak stigao na let iz Splita.

S obzirom da Zorana Sandić putuje u četvrtak (19.05.2022), još uvijek postoji mogućnost da se njena viza preuzme u toku dana prije ulaska u BiH, što se desilo u slučaju trenera Harisa Husića.

Izražavamo nadu da će najbolji predstavnici taekwondo sporta iz Bosne i Hercegovine nastupiti na Evropskom prvenstvu i ostvariti vrhunske rezultate.

 

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas