Srijeda, 22 svibnja, 2024

Šta se to događa u Njemačkoj? “Pogledajte cijene sira, maslaca, struje…”

Preporučeno

– Vjerovatno smo dosegli vrhunac inflacije, kaže Kerstin Bernoth iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW)

Mjesecima je pakiranje skupljeg irskog maslaca od 400 grama koštalo 4,99 eura, ali je već nekoliko sedmica njegova cijena 4,29. Jeftiniji, njemački maslac ponegdje sad košta samo 1,59 eura za 250 grama. Slična situacija je i sa sirom i tjesteninom, piše Deutsche Welle.

Pad cijena uočava se i kada je u pitanju energija, iako razina cijena struje i plina ostaje i dalje visoka. Kako prenosi list Süddeutsche Zeitung, pozivajući se na podatke portala VerivoX, čak 91 ponuđač struje i 80 onih koji krajnjim potrošačima prodaju plin, smanjilo je svoje tarife. Struja će tako u maju, junu i julu u prosjeku biti jeftinija za 14, a plin oko 23 posto.

Kraj inflacije

– Vjerovatno smo dosegli vrhunac inflacije, kaže Kerstin Bernoth iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW). Ona ipak ne očekuje da će cijene sada posvuda početi padati:

– Moramo se naviknuti na sadašnje cijene, kaže Bernoth, ali uz ocjenu da je „vjerojatno da će se cijene dugoročno ponovo spustiti“.

Lančana reakcija

Kai Hudetz, generalni direktor Instituta za istraživanje trgovine u Kölnu (IFH), nije toliki optimist. On navodi razloge za tezu da priča s poskupljenjima još uvijek nije gotova:

– Snažno rastući troškovi energije, logistike i sirovina izazvali su lančanu reakciju, kaže on za DW.

– Sve kompanije uzduž lanca opskrbe morale su i još uvijek se moraju boriti s rastućim troškovima. Pritom su mnogi dodatni troškovi već prebačeni na potrošače, zbog čega su stope inflacije trenutno niže i moguća su smanjenja cijena, barem selektivna.”

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas