Nedjelja, 14 travnja, 2024

Šta sve jedemo: Najveći skandali s hranom koji su potresli svijet

Preporučeno

Mlijeko s toksinima, konjsko meso umjesto goveđeg te kravlje ludilo, toksične tunjevine – samo su neke od afera koje su potresale Evropu, ali i cijeli svijet

konjetina-eu

Evropu ovih dana potresaju velike afere vezane uz hranu. Opasne namirnice očito vrebaju iza svakoga ugla, ali tako je zapravo već godinama. Podsjećamo vas na najveće afere vezane uz hranu koje su proteklih nekoliko godina uzbunile cijeli svijet.

Konjsko meso u goveđim proizvodima

Velika afera obuhvaća sve veći dio Evrope zbog konjskog mesa koje je pronađeno u raznim proizvodima – od hamburgera do smrznutih lazanja. ‘Palo’ je i nekoliko hapšenja, neki se zaklinju u nevinost, a većina javnosti ostaje s razmišljanjima o kvaliteti ili bolje rečeno nekvaliteti hrane koje jedu.

mlijekoOpasno mlijeko

U posljednjih nekoliko godina Kina ima velik problem s mlijekom. Skandal je došao na vidjelo 2008. godine, kada je najmanje šestero djece umrlo nakon konzumiranja mlijeka koje sadrži melamin. Riječ je o industrijskoj hemikaliji koja uzrokuje bubrežne kamence u djece. Javnost je još uvijek zgrožena netransparentnim ponašanjem kineskih vlasti koje idu na ruku mljekarama. No situacija nije sjajna ni kod nas. Posljednjih dana svjedoci smo afere s toksinom u mlijeku. Riječ je o povećanoj koncentraciji aflatoksina M1 koji je pronađen u nekoliko različitih mlijeka na našem tržištu. Ono što je najviše zgrozilo javnost je nepostojanje dovoljno kvalitetne kontrole namirnica koje nam se prodaju.

Kravlje ludilo

Ne tako davno Veliku Britaniju, ali i druge zemlje treslo je kravlje ludilo izazvavši najmanje 80 smrtnih slučajeva, a mesna industrija našla se na koljenima. Situacija se posljednjih godina stišala, ali problem još uvijek nije do kraja riješen.

Ružičasta sluz

Ni Amerika nije lišena afera s hranom. Dobrano ju je potresla ona pod nazivom ‘Ružičasta sluz’. Sve je počelo kada je slavni chef Jamie Oliver upoznao javnost s terminom ružičasta sluz. Riječ je o aditivu koji se temelji na industrijski obrađenom goveđem mesu, a koje je inače služilo kao dio pseće hrane. Sastoji se od fino mljevenih tetiva, masti i vezivnog tkiva, ali ima i druge dodatke, poput amonijaka, koji su opasni za ljudsko zdravlje. Vodeći lanci brze hrane i supermarketi odbacili su proizvod, ali ne u potpunosti, jer se još uvijek može pronaći u nekim namirnicama.

Escherichia coli

Epidemiju Escherichije coli 2011. godine u Evropi izazvale su sjemenke piskavice uvezene iz Egipta. Bila je to najsmrtonosnija epidemija opasne bakterije u novije doba – umrlo je više od 30 ljudi, a više od 3000 ih se razboljelo.

Listerioza

Ameriku je 2011. potresla još jedna afera uzrokovana hranom. Nakon što su prešle granicu SAD-a, dinje zaražene listeriozom odnijele su 30 života, a 146 ljudi se razboljelo. Opasna bakterija Listeria monocytogenes je slabo patogena bakterija koja se množi na tlu. Čovjek se može zaraziti njome ako jede kontaminiranu hranu, a može rasti i na temperaturi od tek četiri Celzijeva stupnja.

(Tportal)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas