Utorak, 25 lipnja, 2024

Stigle ponude za 2024. godinu: “Struja bi mogla poskupiti 70 posto”

Preporučeno

Iz UPFBiH naglašavaju da bi povećanje cijena električne energije za privredna društva imala štetne posljedice za privredu i daljnji standard građana.

Privrednim društvima iz Federacije Bosne i Hercegovine posljednjih dana dolaze nove ponude za snabdijevanje električnom energijom u 2024. godini u kojima je cijena struje povećana za 70 i više posto.

Tim povodom su Adnan Smailbegović, predsjednik i Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca u FBiH razgovarali sa Vedranom Lakićem, federalnim ministrom energetike, rudarstva i industrije i obavijestili ga da se poslodavci protive svakom dodatnom povećanju cijena električne energije za privredna društva u FBiH.

“Opet se ponavlja scenario iz 2021. godine i opet se povećanjem cijene električne energije za privredna društva u FBiH žele riješiti nagomilani problemi u poslovanju Elektroprivrede BiH. Podsjećamo da je 2022. i 2023. godine cijena električne energije za privredna društva ukupno već povećana 44 posto, a Elektroprivreda BiH je i dalje u problemima!

Upravo se čita:  Elektroprivreda BiH: Nismo mogli spriječiti nestanak struje, problem je nastao izvan BiH

Štetne posljedice za privredu i daljnji standard građana

Definitivno smatramo nedopustivim i protivimo se svakom novom povećanju cijena električne energije za privredu u FBiH, jer očigledno je da uzroci problema u ovom sektoru nisu vezani samo za cijenu struje, nego se radi o brojnim drugim pitanjima, što nije i ne treba biti odgovornost poslodavaca“, kategoričan je Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Iz UPFBiH naglašavaju da bi povećanje cijena električne energije za privredna društva imala štetne posljedice za privredu i daljnji standard građana.

Upravo se čita:  Iz NOS BiH objavili sve detalje kolapsa elektroenergetskog sistema: Evo kako je došlo do kvara i kako je sve riješeno

Namjera povećanja cijene električne energije, dešava se u vrijeme dok još uvijek nema nikakvog pomaka na planu pojeftinjenja cijene rada, socijalna opterećenja se povećavaju, nema promjena u skupom i neizdrživom zdravstvenom sektoru, parafiskalni nameti ne smanjuju, a što će sve skupa, dodatno zaustaviti investicije, ulaganja, dovesti do talasa poskupljenja i u konačnici cijenu će kroz povećanu inflaciju platiti svi građani.

“Zakonom o električnoj energiji u FBiH koji je usvojen u julu ove godine, za mnoga privredna društva u FBiH promijenili su se uslovi i cijena snabdijevanja, jer će nekoliko hiljada privrednika, malih firmi, obrta u skladu sa novim odredbama Zakona, preći sa javnog snabdijevanja na tržišno snabdijevanje, koje značajno povećava cijenu električne energije.

Upravo se čita:  Nezavisni operator sistema saopćio razloge nestanka električne energije

Novi prihodi za Elektroprivredu BiH

Mi u Udruženju smo znali za to rješenje u Zakonu, nismo se suprostavljali, niti tražili izmjenu, jer ga smatramo korektnim i rješenjem koje će donijeti nove prihode Elektroprivredi BiH.

No, očigledno da ni to nije bilo dovoljno i da se sada od privrede u FBiH traži da višim cijenama riješi sve očigledno nagomilane dubioze ovog javnog preduzeća, što je jako pogrešan put“, naglašava Smailbegović.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas