Petak, 12 travnja, 2024

Sve više pića dolazi u bocama s neodvojivim čepovima, evo i zašto

Autor:Index.hr

Preporučeno

Nova direktiva EU o plastici za jednokratnu uporabu se na globalnoj razini smatra najambicioznijim pravnim instrumentom koji se bavi morskim otpadom

Čepovi se tako više ne mogu odvojiti kako je to bilo moguće do sada, nego su nešto čvršćom plastičnom niti povezani s plastičnim prstenom omotanim na vrhu boce. Zašto se ide na takvo rješenje?

Cilj je recikliranje

Radi se o direktivi Europske unije usmjerenoj prema ideji da se reciklira što više plastike. Kao što to već biva s direktivama Europske unije, radi se o nečemu već davno izglasanom, što tek mora stupiti na snagu u cijelosti.

U ovom slučaju, u svibnju 2018. Europska unija je najavila novu direktivu o tome kako postupati s plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu. Prema toj će se direktivi, između ostalog, pića moći prodavati u plastičnim bocama samo ako čep ostane pričvršćen na boci. Direktiva je izglasana 5. lipnja 2019. godine, a proizvođači imaju obavezu da joj svoje proizvode u cijelosti prilagode do prosinca 2024.

Nova direktiva EU o plastici za jednokratnu uporabu se na globalnoj razini smatra najambicioznijim pravnim instrumentom koji se bavi morskim otpadom. Uglavnom, ona zabranjuje plastične proizvode za jednokratnu upotrebu gdje su moguće alternative. To su npr. plastični štapići za vatu, pribor za jelo, tanjuri, slamke…

Ova direktiva je dio prve Strategije o plastici Europske unije, koja za cilj ima da se plastična ambalaža na tržištu EU reciklira do 2030. godine, smanji potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu i ograniči namjerna uporaba mikroplastike.

Otpad bi se zbog ove odluke mogao smanjiti za 10 posto

Prema podacima Europske komisije, Europljani svake godine proizvedu 25 milijuna tona plastičnog otpada, ali manje od 30 posto se prikupi za recikliranje. Kako stoji u direktivi, u EU od 80 do 85 posto morskog otpada čini plastika, pri čemu plastični predmeti za jednokratnu uporabu čine 50 posto, a predmeti povezani s ribolovom 27 posto ukupne količine.

Nakon što 2024. u EU postane obvezno da čepovi i poklopci ostanu pričvršćeni na sve boce za piće, predviđa se za 10 posto smanjenje plastičnog otpada pronađenog na europskim plažama. U direktivi piše kako su čepovi i poklopci izrađeni od plastike neki od plastičnih predmeta za jednokratnu uporabu koje se najčešće pronalazi na plažama EU.

“Stoga bi se spremnici za napitke koji su plastični proizvodi za jednokratnu uporabu trebali smjeti stavljati na tržište samo ako ispunjaju posebne zahtjeve u pogledu dizajna proizvoda kojima se znatno smanjuje odbacivanje u okoliš čepova i poklopaca izrađenih od plastike”, navodi se u direktivi.

Sve skupa nije prošlo bez problema. Kako EU voli standarde i pravila tako je odlučila i standardizirati te čepove da budu odgovarajuće čvrstoće, pouzdani i sigurni dok ostaju pričvršćeni na bocu tijekom uporabe proizvoda.

CEN, Europski odbor za normizaciju, prvo je odbio zahtjev Europske komisije da razvije standard za čepove i poklopce koji ostaju pričvršćeni na posude za piće, a standardizacija je uspjela tek iz drugog pokušaja.

Kad ste zadnji put vidjeli goli čep u okolišu

No koliko je takvo što doista korisno? Naravno da je svako promišljanje o očuvanju okoliša korisno i dobrodošlo, jasno je i da takvo rješenje dugoročno možda i može donijeti nešto dobro, ali ipak treba reći i da argumenti za ovakvo rješenje ostavlja dojam kao da se dosad boce nisu mogle reciklirati zajedno s čepovima, a sad napokon mogu čep pričvršćen za bocu ili kartonsku ambalažu.

Sugerira da su se prije čepovi redovito bacali na ulicu, dok tek sad kad su pričvršćeni na bocu to neće biti slučaj. A zapravo se ne možemo sjetiti kad smo posljednji put vidjeli goli čep u okolišu. Obično ljudi zajedno tretiraju bocu s čepom, bilo da je recikliraju ili, eto, onečišćuju okoliš.

Nadalje, onoga kome nije do recikliranja pričvršćeni čep na recikliranje i neće natjerati pa je pitanje koliki su stvarni učinci ove mjere.

Još jedan potencijalni problem je sama praktičnost, što posebno dolazi do izražaja kod manjih boca, onih od pola litre koje se piju gradom, na putu ili u automobilu. Kao što potrošači pišu na raznim forumima ili na društvenim mrežama, piti izravno iz boce nije uvijek najugodnija stvar.

Index je kontaktirao Jamnicu, Coca-Colu Hrvatska i Vindiju te ih je pitao je li im direktiva otežala proizvodnju, misle li da neodvojivi zatvarači doista mogu povećati stopu prikupljanja i recikliranja ambalažnoga otpada, ali i kako komentiraju navode da neodvojivi čepovi smetaju pri ispijanju pića.

Jamnica: U narednih godinu dana oko 300 tona plastičnih čepova završit će na recikliranju umjesto u okolišu

Odgovor smo dobili od Jamnice.

“Neodvojivi čep uveli smo kao dio procesa usklađivanja s Direktivom EU o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš. Rok implementacije za sve proizvođače je 3. srpnja 2024., a mi se s Direktivom usklađujemo i ranije jer želimo potaknuti i druge da slijede naš primjer.

Poanta je da čepovi moraju ostati čvrsto pričvršćeni na boce jer često završe kao zaseban otpad zbog čega izmiču sustavu za skupljanje otpada i završavaju u okolišu, što je šteta jer mogu biti vrijedna sirovina. Zato nije predviđeno da ih se može odvojiti od boce.

Procjenjujemo da će u narednih godinu dana oko 300 tona plastičnih čepova završiti na recikliranju umjesto u okolišu zahvaljujući uvođenju spojenih čepova na bocama naših proizvoda”, naveli su.

“Iz boce se može normalno piti i točiti”

Dodaju kako im uvođenje neodvojivog čepa nije otežalo proizvodnju.

“Surađujemo s nekima od najboljih svjetskih dobavljača repromaterijala uključujući i neodvojivi čep. U njegov razvoj i dizajn uložili smo mnogo truda jer nam bilo važno da, uz sigurnost proizvoda, imamo kvalitetan i praktičan dizajn.

Smatramo da smo u slučaju neodvojivog čepa uspjeli postići sve navedeno. Naime, čep na našim bocama dobro se zatvara, a kad se otvoreni čep namjesti u vodoravan položaj, i dalje se iz boce može normalno piti i točiti. Razumijemo da je ovo promjena, jer ovakvi čepovi nisu bili na našem tržištu, i bit će potrebno neko vrijeme da se na njih naviknemo.

Zato je važno educirati potrošače: informacija o spojenom nalazi se na samom čepu i etiketama naših proizvoda, a važna je i uloga medija jer svi zajedno možemo pomoći da bude što manje čepova u okolišu i da ih ne bacamo u komunalni otpad nego da i bocu i čep zajedno vratimo kroz sustav za prikupljanje otpada koji su Hrvatskoj jako dobro funkcionira. Na taj način i boca i čep nisu smeće nego otpad koji se može reciklirati i ponovo koristiti.

Drago nam je da smo među prvima na hrvatskom tržištu uveli ovu promjenu jer smo kao lider na tržištu svjesni svoje odgovornosti i stalno uvodimo poboljšanja kako bismo smanjili svoj utjecaj na okoliš, a uvođenje neodvojivog čepa još je jedan od inicijativa u tom smjeru”, napisali su.

Coca-Cola: Direktiva Europske unije korak je naprijed

Coca-Cola Hrvatska je u svojem odgovoru poručila da je povećanje stope prikupljanja i recikliranja ambalažnoga otpada prioritet njihovog poslovanja.

“Namjera je unaprijediti prikupljanje i recikliranje plastičnih zatvarača za boce – zajedno s bocama – i tako smanjiti količinu ambalažnoga otpada.

“U skladu s time, napravljen je novi iskorak prema ostvarivanju naše vizije Svijet bez otpada i krajem svibnja 2023. godine potrošačima na hrvatskome tržištu predstavljeni su neodvojivi zatvarači za plastične boce. Njihovom uvođenju prethodili su uspješni pokusni projekti i testiranja te istraživanja o potrošačkim navikama diljem Europe kako bi se osiguralo pružanje pozitivnog iskustva korištenja, uz zadržavanje praktičnosti, higijene i funkcionalnosti.

Zatvarači također ispunjavanju sve zakonodavne uvjete i tehničke i sigurnosne standarde. Također, uložena su značajna sredstva u prilagodbu proizvodnih pogona.

Direktiva Europske unije korak je naprijed kad je riječ o unaprjeđenju prikupljanja otpada jer traži da se 90 posto boca prikupi zajedno sa zatvaračima i još jedan korak prema našemu cilju da dostignemo stopostotnu stopu prikupljanja.

Očekujemo da će neka tržišta zabilježiti veći povrat zatvarača, no na tržištima na kojima postoje kvalitetno osmišljeni sustavi povratne naknade ili učinkovite alternative već sad vidimo povrat velikog broja zatvarača.

Općenito, uspješnije prikupljanje zatvarača doprinosi smanjivanju količine otpada u okolišu. Prikupimo li više zatvarača, bit ćemo bliži ostvarivanju dugoročnog kružnog sustava za zatvarače. Vidimo priliku za stvaranje kružnog gospodarstva za sve dijelove plastičnih boca, uključujući i zatvarače”, napisali su.

Vindija: Čep je izrađen od plastike dobivene od šećerne trske

Ovo je odgovor koji smo dobili od Vindije.

“Vodeća domaća prehrambena kompanija Vindija svakodnevno traži nove načine, mogućnosti i inovativna rješenja koja predstavljaju dodatnu vrijednost svakog našeg proizvoda, ne samo za potrošače nego i za okoliš.

Grupa Vindija tako je u proteklom razdoblju, između ostalog, za određenu grupu proizvoda postupno uvela Tetra Edge plant-based pakiranja s čak 88 posto materijala iz obnovljivih izvora, pri čemu je čep izrađen od plastike dobivene od šećerne trske.

U cilju prilagodbe novoj Direktivi EU vezanoj uz plastiku za jednokratnu uporabu, prema kojoj će od srpnja 2024. sva ambalaža morati imati neodvojive čepove, Grupa Vindija je s partnerima i dobavljačima započela proces u sklopu kojeg će u predviđenom roku biti implementirana najkvalitetnija rješenja dostupna na tržištu, a o svim novitetima pravodobno ćemo obavijestiti sve naše korisnike”, napisali su.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ambasada SAD: Dodik griješi ako misli da će Amerika stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...

Još vijesti za vas