Utorak, 25 lipnja, 2024

Tehnologije za nadzor gol linije na SP 2014.

Preporučeno

Upravno tijelo krovne svjetske fudbalske asocijacije, FIFA-e, je potvrdilo je da će se na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu koristiti tehnologija za praćenje gol linija.

lopta-golTo znači da će za, eventualni, sporni prelazak ili ne prelazak lopte preko gol liniji biti zadužena sofisticirana tehnologija koja će sudijama pomagati u donošenju ispravnih odluka.

Upravo se čita:  Albanija u posljednjoj minuti stigla do velikog boda protiv Hrvatske

Dva sistema, Hawkeye and GoalRef, koji su dosad licencirani od strane FIFA-e i zadovoljili su sve normative kojima su podvrgnuti tokom prošlogodišnjeg Svjetskom klupskog prvenstva u Japanu gdje su bili testirani zvanično po prvi put.

“Nakon uspješno apsolviranih testova GLT (Goal line Tehnology) na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu u decembru 2012., FIFA je odlučila da će GLT koristiti i na Kupu Konfederacija 2013. ali i Svjetskom prvesntvu 2014. u Brazilu”, stoji u saopštenju FIFA-e.

Upravo se čita:  Albanija u posljednjoj minuti stigla do velikog boda protiv Hrvatske

“Cilj je da se GLT koristi kao podrška sudijama, kako bi se umanji procenat mogućih greški, te kako bi bilo što manje oštećenih nekim spornim odlukama kakve su se dešavale u prošlosti”, kaže se u nastavku saopštenja krovne svjetske fudbalske asocijacije.

(SCsport)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas