Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Trikovi za brzo i efikasno čišćenje frižidera

Preporučeno

Frižider je jedan od glavnih aparata u kuhinji i nije nešto što se stalno kupuje. Da biste produžili vijek trajanja svog uređaja, morate znati kako ga pravilno održavati. Time se izbjegava kvarenje i samog frižidera i hrane u njemu.

Osim svakodnevnog čišćenja koje je treba praktikovati, potrebno je znati kako čistiti frižider sezonski. Iako nemate dovoljno vremena da svakodnevno čistite frižider, ipak je moguće, ako ste dobro organizovani, doći do efikasnih rješenja.

Kako biste redovno održavali higijenu svog uređaja, nudimo vam nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći prilikom čišćenja. Pročitajte.

Organizujte prostor u frižideru

Kako biste lakše pronašli ono što vam je potrebno, ali i spriječili kvarenje namirnica, potrebno je voditi računa o organizaciji prostora u frižideru. Odvojite voće i povrće u posebne pregrade za to ili u vreće i kutije. Koristite hermetički zatvorene plastične posude kako biste sačuvali njihov vijek trajanja. Možete ih čuvati i u plastičnim ili papirnim vrećicama.

Moderni uređaji kao što su, na primjer, Bosch, LG i Liebherr frižideri nude različite mogućnosti skladištenja hrane. Bilo da se radi o kombinovanom ili običnom frižideru, uvijek ćete imati dovoljno prostora da rasporedite svoje namirnice.

Jaja čuvajte u originalnom pakovanju ili u dijelu predviđenom za njih. U vratima možete držati tegle, sokove, razne začine ili dodatke hrani. Pokušajte da ne preopterećujete frižider hranom, kako biste lakše održavali temperaturu i protok vazduha između namirnica.

Provjerite namirnice

Svakodnevno provjerite mlijeko i mliječne proizvode, kao i meso, jer su to neke od najkvarljivijih namirnica. Ne dozvolite da u frižideru imate ostatke hrane koja je počela da se buđa ili poprimila miris druge hrane. Uvijek vodite računa da tegle budu dobro zatvorene, kao i hermetički zatvorene posude, kako biste spriječili prolivanje i prljavštinu, ali i širenje neprijatnih mirisa. Ako vidite da se nešto prosulo, nemojte čekati da se osuši, već odmah obrišite.

Ako postoji hrana koja je iscurila, istekao rok trajanja ili se voće i povrće osušilo i pokvarilo, uklonite je kako ne biste stvarali problem s drugim proizvodima u frižideru. Imajte na umu da su to namirnice koje morate kasnije konzumirati, kao i vaši ukućani.

Očistite frižider

Kada čistite spoljni deo frižidera, obavezno prebrišite vlažnom krpom sve površine, posebno tamo gdje se frižider otvara. Pokupite mrvice i prašinu. Očistite i održavajte zaptivnu gumu na frižideru kako se ne bi istrošila i pocepala. Obavezno koristite prirodna sredstva za čišćenje poput limuna, sode bikarbone i tople vode.

Prilikom čišćenja unutrašnjosti frižidera nemojte koristiti deterdžente, sapune ili bilo koje jače higijenske proizvode. Mogu imati negativan učinak na hranu koja može apsorbovati njihove mirise. Stoga možete koristiti dvije supene kašike sode bikarbone, otopljene u litru tople vode. Ovim navlažite krpu i obrišite police i pregrade u frižideru.

Prije čišćenja trebate isključiti frižider iz struje ako ga čistite sezonski. Ako imate kombinovani frižider sa zamrzivačem, nova tehnologija vam nudi mogućnost da se ne zamarate čišćenjem i da ne oduzimate puno vremena. To možete učiniti tako da otopite led u zamrzivaču, a zatim ga osušite suhom krpom. Još jedan savjet je da umjesto limuna možete koristiti sirće za brisanje unutrašnjosti. Sirće ne ostavlja neprijatan miris i ne šteti hrani. Ako ostane miris sirćeta, vrlo brzo će nestati.

Vrata frižidera su možda najosetljiviji deo ovog uređaja, jer imaju najvišu temperaturu. Obavezno ih obrišite vlažnom krpom, kako biste uklonili sve mrlje i masnoće, ako se nešto prosulo ili počelo da curi iz tegli i flaša koje držite na vratima frižidera. Ako se neke mrlje ne mogu ukloniti, pospite ih sodom bikarbonom i pričekajte da djeluje. Zatim samo obrišite krpom. Nikada ne perite police u mašini za pranje sudova, već ih potopite u vodu sa sodom bikarbonom. Nakon pranja, dobro ih osušite prije nego što ih vratite u hladnjak.

Održavajte svoj uređaj čistim

Kao jedno od najboljih sredstava za čišćenje, limun takođe ima ulogu u čišćenju frižidera. Postoji mnogo opcija kako očistiti ili jednostavno iskoristiti njegova svojstva s limunom. Narežite kriške limuna i stavite ih na tacnu zajedno sa mentom ili bosiljkom i one će neutralisati neprijatne mirise iz vašeg frižidera. Morate malo pričekati i vidjet ćete rezultate.

Ne budite lijeni i održavajte i produžavajte vijek trajanja svog uređaja svaki dan. Uvijek se trudite da dobro očistite frižider, kako spolja tako i iznutra, kako ne biste nakupili tvrdokorne mrlje, a time i uništili njegovu unutrašnjost. Uklonite neugodne mirise na početku i ne dozvolite da se to ponovi. Nadamo se da smo vam barem malo pomogli i da ćete usvojiti neki od naših savjeta.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas