Subota, 20 travnja, 2024

U bh. laboratorijama hrana se kontroliše po procedurama iz 1970-ih!

Preporučeno

Češka Republika već dvije godine u BiH pruža pomoć u provedbi sistema sigurnosti hrane usklađenih sa zahtjevima EU. Za to vrijeme češki stručnjaci su se uvjerili da laboratorije za kontrolu hrane u BiH posjeduju dobru tehničku opremu, ali da metode rada nisu usklađene sa standardima EU, odnosno da bh. stručnjaci rade po procedurama još iz ’70-ih godina prošlog stoljeća – rekao je u intervjuu za Agenciju FENA ambasador Češke u BiH Tomaš Szunyog

ambasador ceskeU procesu EU integracija BiH mora uskladiti sistem sigurnosti hrane da bi zadovoljila standarde Evropske unije.

Iz toga razloga krajem prošle godine ambasade Češke, SAD-a i Švedske u Sarajevu započele su zajednički projekt “Jačanje kapaciteta veterinarskih laboratorija i veterinarskih inspekcija u BiH” zbog ispunjavanja standarda EU.

To podrazumijeva da se u četiri laboratorije u BiH, Federalni agromediteranski zavod u Mostaru, Veterinarski Institut RS “Dr. Vaso Butozan”, Veterinarski fakultet u Sarajevu i KJP Veterinarska stanica Sarajevo, provodi nacionalni monitoring rezidua u mliječnim proizvodima.

– U okviru toga češki stručnjaci su već obišli ove četiri laboratorije, gdje su se uvjerili da posjeduju dobru tehničku opremu, koja je nova, odnosno da u BiH postoji infrastruktura za provedbu kontrole kvaliteta hrane. Međutim, pri toj kontroli uočeno je da nedostaje obuka kadra, koja mora biti također usklađena s EU standardima – kaže češki ambasador.

Zbog toga su češki stručnjaci odmah pokrenuli edukaciju bh. osoblja koje trenutno radi na kontroli hrane u BiH.

– Tako smo organizovali da osoblje iz četiriju bh. laboratorija završi obuke u Državnom veterinarskom institutu u Pragu. Kada su ušli u te laboratorije rekli su da ne znaju ništa, ali nakon edukacija, u BiH su se vratili sa znanjem, koje im je nedostajalo – istakao je ambasador Szunyog.

Prilikom obilaska laboratorija ambasador Češke u BiH ostao je iznenađen spoznajom da „bh. stručnjaci još rade po procedurama iz bivše Jugoslavije, koje datiraju iz ’70-ih i ’80-ih godina, što nije u skladu s novim standardima EU.“

Neke od tih procedura, naglašava, jesu analize prilikom kontrole mlijeka, koje trebaju otkriti posebne sastojke – otrove u mlijeku.

Navodeći da u BiH ima više od 40 laboratorija, ističe, da je to za područje naše zemlje veoma puno.

– Mali broj njih je certificirano po standardima EU, dok ostali rade po metodama iz bivšeg sistema Jugoslavije. Po tome se vidi da BiH ima kapacitete i infrastrukturu da bi ispunila zahtjeve EU, ali to nije sve povezano. Nije uveden logični sistem prema kojem se zna ko je odgovoran za kontrolu hrane, koje su to procedure koje se moraju poštovati – smatra Szunyog.

Odgovarajući na upit kada bi BiH realno mogla uskladiti sistem sigurnosti hrane s EU standardima, te ispuniti zahtjeve za izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU, ambasador Szunyog kaže da to sigurno neće biti moguće do ulaska Hrvatske u EU.

– Trenutno češki stručnjaci rade pet od 200 stvari koje treba ispuniti za to. Tako da još ima puno rada. Prvenstveno je kasno usklađena legislativa i higijenski paket, a samo apliciranje standarda je duži proces koji može potrajati nekoliko mjeseci pa čak i godina – objasnio je češki ambasador.

Zbog toga je mišljenja da će samo pojedine procedure u vezi sa sistemom sigurnosti hrane biti ispunjene do 1. jula, dodajući da su certifikacija, odnosno pravila za laboratorije koje dolaze iz Evropske unije veoma stroga.

Najveći problem za sada je, smatra, saznati ko upravlja svim laboratorijama u BiH i naći način da se one uvežu da bi se uspostavile iste metode rada u svakoj od laboratorija u BiH.

– Ko garantuje da laboratorija u Mostaru radi isto kao laboratorija u Sarajevu ili u Banjoj Luci. S obzirom na to da Evropska unija radi s državom, onda neko na državnom nivou mora garantirati da je naprimjer mlijeko i sir koje se izvozi na evropsko tržište za 500 miliona ljudi ispravno. Dakle, nije problem da mislimo da je hrana loša u BiH, već garancija izvoznih proizvoda – zaključio je Szunyog.

Češka ambasada će raditi na realizaciji fitosanitarnog projekta, u okviru kojeg će u Sarajevu doći također češki stručnjaci, koji će raditi s Upravom za zaštitu zdravlja bilja na kreiranju efektivnog sistema kontrole i certifikacije rasadnog materijala.

Istovremeno će pažnja, kaže ambasador, biti posvećena projektu „Razvoj sistema za uzgoj stoke u svrhu mesne proizvodnje u BiH“, čiji je cilj jačanje genetskog kvaliteta goveda.

– Taj projekt posebno je interesantan jer se radi u koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske i Federalnim ministarstvom poljoprivrede. To nije bilo lako dogovoriti, ali smo na kraju ipak uspjeli – istakao je u intervjuu za Agenciju FENA ambasador Republike Češke Tomaš Szunyog.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas