Srijeda, 22 svibnja, 2024

Uloga automatizacije u povećanju efikasnosti proizvodnje

Preporučeno

Primjena automatizacije u proizvodnom procesu sve više dobija na značaju u globalnoj ekonomiji i svakodnevnom radu, pružajući prednosti poput povećane proizvodnje, efikasnosti, preciznosti i kvaliteta proizvoda.

Najveći razlozi za upotrebu automatizacije su veća proizvodnja i produktivnost, što daje proizvođačima konkurentsku prednost.

Automatizacija može pomoći u stvaranju organizacije koja je učinkovitija i koherentnija, poboljšavajući ukupnu efikasnost kompanije. Konačno, može doneti značajne koristi kompanijama svih veličina.

Koje su vrste automatizacije u proizvodnji?

Automatizacija se može primeniti u svim fazama proizvodnog procesa, od skladištenja sirovina i materijala, preko procesa proizvodnje, do pakovanja i isporuke robe.

Bolje praćenje i upravljanje procesima proizvodnje omogućava brzo reagovanje na promene i smanjuje rizik od grešaka i neuspeha.

Postoje četiri vrste automatizacije:

  1. Fiksna automatizacija. Ova vrsta se često naziva kruta automatizacija. Koristi se uglavnom za ponavljajuće aktivnosti i radi samo sa specifičnom opremom, obezbeđujući doslednost u velikim proizvodnim sistemima. Ovo je najmanje fleksibilna vrsta automatizacije.

  1. Programabilna automatizacija. Uglavnom zahteva nove instrukcije za promenu proizvodnog procesa i najbolje funkcioniše za proizvode koji se proizvode u serijama. Koristi specifikacije za regulisanje sekvenciranja i povezanih operacija i neretko za proizvodnju srednjih količina.

  1. Fleksibilna automatizacija. Često se naziva soft automatizacija i može se koristiti za proizvodnju širokog spektra proizvoda. Omogućavanje bržih i automatizovanih promena sistema smanjuje vreme potrebno za podešavanje mašina između proizvodnih ciklusa.

  1. Računarski sistemi. Koristi ih CIM (računarski integrisana proizvodnja) automatizacija za upravljanje svojim automatizovanim proizvodnim postupcima.

Koje industrije najviše mogu profitirati od automatizacije?

Kako se automatizacija proizvodnje razvija, sve više se sektora može naći pod njenim uticajem. Bez obzira na ekonomiju, specijalizovana automatizacija će biti prilagođena novim namenama i zameniti ljudski rad, posebno u slučajevima koji uključuju nekvalifikovane zadatke ili rad u opasnim okruženjima. Zaposleni će imati koristi od toga, jer će radna mesta postati sigurnija i zanimljivija.

Dakle, koje su to industrije koje mogu najviše da profitiraju od procesne automatizacije?

Primjena automatizacije u preradi hrane i pića

Prerada hrane i pića je odličan kandidat za automatizaciju. Inženjering automatizovanih rešenja za obavljanje mnogih ponavljajućih poslova u poslovanju može povećati proizvodnju i zaštititi ljude od povreda prouzrokovanih ponavljanjem istih pokreta.

Implementacija rešenja automatizacije za pakovanje može značajno povećati efikasnost procesa.

Konzistentnost u krajnjem proizvodu je zagarantovana automatizovanom opremom za merenje i mešanje komponenti, kao i komercijalnim pećima koje koriste transportne sisteme.

Opšta proizvodnja

Automatizacija proizvodnog procesa donosi mnoge prednosti proizvođačima. Automobilska industrija je jedna od prvih koja je uvela robotizovane mašine u proizvodnju kako bi obavljale ponavljajuće zadatke, još u šezdesetim godinama prošlog veka.

Danas se roboti koriste u sektoru elektronike za rukovanje delovima, inspekciju, testiranje i nanošenje brtvila na štampane ploče (PCB).

Primena automatizovane opreme uveliko je povećala efikasnost u proizvodnji i smanjila potrebu za radnicima s nižim kvalifikacijama. Uopšteno, proizvodnja može imati koristi od korišćenja robotizovanih paletizera, kao i drugih vrsta automatizovane opreme.

Građevinska industrija

Građevinska industrija je poznata po sporom usvajanju novih tehnologija, ali automatizacija ponavljajućih zadataka može doneti brojne prednosti industriji, od smanjenja troškova do poboljšanja efikasnosti projekata.

Automatizacija može takođe poboljšati kvalitet projekta smanjenjem šanse za ljudske greške. Osim smanjenja troškova, procesna automatizacija može pomoći u povećanju sigurnosti građevinske industrije koja je inače poznata kao jedna od najopasnijih industrija u svetu.

Kako uspješno preći na automatizaciju?

Prebacivanje na industrijska rešenja za automatizaciju može biti značajna promena za svaku organizaciju – a upravo promena obično predstavlja najteži korak.

Pre nego što je napravite, postoji nekoliko stvari o kojima bi trebalo da razmislite:

  1. Uticaj na druge procese

Kada se odlučujete da li da automatizujete proces, jedan od najvažnijih faktora je kako će automatizacija jednog uticati na druge procese. Verovatno će proces koji izaberete brže teći sa automatizacijom, što će uticati na one pre i posle proizvodnje.

Prema tome, automatizacija odgovarajućih operacija koje neće ometati druge faze proizvodnje je od ključnog značaja — odabir faza s nagomilavanjem ili fazama kada se proizvodna snaga smanjuje čini se razumnom kako bi se umanjili prekidi u proizvodnom procesu.

Na primjer, možete koristiti automatski dodavač deklaracije u fazi s nakupljanjem da biste izbegli ručno dodavanje deklaracija i smanjili vreme zastoja u proizvodnji.

  1. Troškovi

Bilo bi najbolje da opravdate trošak jer ulaganje u automatizovanu radnu snagu podrazumeva značajan trošak unapred.

Pored toga, poboljšanje efikasnosti generalno neće napraviti dovoljno značajnu razliku da bi donelo znatan povraćaj ulaganja ako vaša kompanija nema veliki obim.

Međutim, automatizacija će vam pomoći da napravite više robe i verovatno uštedite novac ako vaše poslovanje ima impozantan obrt.

  1. Ponavljajući zadaci

Uzmite u obzir ponavljajuće operacije kao prioritet dok odlučujete koje procese ćete automatizovati. Kada su u pitanju zadaci koji se ponavljaju, radnici su često veoma neproduktivni jer im postaje dosadno.

Ako automatizujete ovu operaciju, vaši zaposleni će imati više vremena za rad na zadacima koji zahtevaju veštinu i sposobnost rešavanja problema. Iskoristite svoje osoblje na ovaj način, a mašine neka obavljaju teže zadatke.

Rješenja za automatizaciju procesa u industriji

Nema sumnje da su rešenja za automatizaciju put budućnosti i da su danas postala uobičajena u mnogim industrijama. Procesi koji uključuju ponavljajuću, nekvalifikovanu radnu snagu mogu imati najviše koristi od rešenja procesnog inženjeringa.

Pre nego što izvršite promenu, razmislite koje ćete procedure automatizovati, ako trošak ima smisla za vaše poslovanje, i uticaj koji može imati na druge procese.

 

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas