Nedjelja, 1 listopada, 2023

Uslijed obilnih padavina poplave u Bihaću, aktivirana klizišta, porast vodostaja Une

Autor:Fena

Preporučeno

Najkritičnija situacija u poslijepodnevnim satima bila je u naselju Orašac, što je potvrdio i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ramiz Zulić.

Obilne padavine u posljednja dva dana prouzrokovale su probleme sa poplavama u skoro svim općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona (USK), a naročito u gradu Bihaću. Do plavljenja je došlo u bihaćkim naseljima Orašac, Gata, Turija, Čavkići, Ribić, Ripač, Mali Lug, Zlopoljac.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite rečeno je kako je došlo do preopterećenosti kanala za odvodnju oborinskih voda, te da su sve nadležne službe već na terenu.

Upravo se čita:  Izdato narandžasto upozorenje: Past će obilna kiša, biće poplava

Najkritičnija situacija u poslijepodnevnim satima bila je u naselju Orašac, što je potvrdio i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ramiz Zulić.

-Mještani se uz pomoć pripadnika Službe civilne zaštite Grada Bihaća od jutra bore s vodenom bujicom. Voda je nažalost već prodrla u nekoliko stambenih objekata. Svi smo na nogama i improviziranim nasipima pokušavamo zaštiti druge ugrožene objekte – kazao je Zulić.

U Meteo stanici Grada Bihaća u posljednja 24 sata evidentirano je 97 litara po metru kvadratnom padavina. To je gotovo mjesečni izmjereni prosjek u Bihaću (125 litara po metru kvadratnom).

Upravo se čita:  Stigla je jesen: Oprez zbog najavljenih obilnih padavina, nadležni najavili mogućnost poplava

Vodostaj rijeke Une u središtu Bihaća već je nadmašio kritičnu tačku od jednog metra i trenutno je dosegao nivo od 144 cm, te je i dalje u porastu.

Direktor Javnog preduzeća “Vodovod“ Bihać Mirsad Merdanić naglasio je kako uposlenici ovog preduzeća neumorno pomažu mještanima poplavljenih naselja, kao i da je sva raspoloživa mehanizacija angažirana za potrebe Službe civilne zaštite Grada Bihaća. Također, svim gradskim mjesnim zajednicama na raspolaganju su kamioni, pijesak i vreće.

Upravo se čita:  Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom

Na području ovog kantona već su aktivirana i klizišta, dok je ogroman porast vodostaja rijeke Une zaprijetio i privremenom prekidu saobraćaja na putnom pravcu Bosanska Otoka-Bužim.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina na području USK-a u periodu od 10. do 12. decembra.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Policija o ubistvu Tuzli: Šta se sinoć dogodilo u naselju Miladije?

U tuzlanskom naselju Miladije sinoć se desilo stravično ubistvo u kojem je Emin Mustafić zvani “Pinki” usmrtio Ismara Karahmeta...

Možda vas zanima i ovo