Petak, 9 lipnja, 2023

Vijesti iz Bosanske doline piramida: Omladinska radna akcija MRAV 2013 počinje 3. jula

Nemojte propustiti

U Sarajevu je održana redovna sjednica Upravnog odbora Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Sjednici su prisustvovali predsjednik UO Ahmed Bosnić, te članovi UO Amila Omersoftić, Slobodan Stajić, Semir Osmanagić i Zekerijah Smajić. Odsutni su bili članovi UO Mahir Hadžiahmetović, Vlastimir Mijović i Ferid Jašarević. Na sastanku su članovi jednoglasno donijeli slijedeće odluke

Radit će se na pet piramida, prahistorijskom Podzemnom labirintu Ravne i kompleksu tumulusa u Vratnici.
Radit će se na pet piramida, prahistorijskom Podzemnom labirintu Ravne i kompleksu tumulusa u Vratnici.

Usvojen je Izvještaj o radu akcije “MRAV Bosanske piramide 2012” u periodu 3. juni 2012. – 7. oktobar 2012. Konstatovano je da je više od 400 volontera iz 50 zemalja svijeta volontiralo u Visokom što je sjajan uspjeh. Četveromjesecna akcija je prošla bez incidenata. Volonteri su napravili u istraživačkom smislu više nego ikada radeći na 40 lokacija/sondi i to je jedan od razloga što je 35.000 ovogodišnjih turista otišlo zadovoljno nakon posjete Bosanskoj dolini piramida.

Donesena je odluka o pokretanju akcije “MRAV Bosanske piramide 2013” s početkom 2. juna 2013. do 22. septembra 2013. u trajanju od osam dvosedmičnih smjena pod nadzorom arheologa Fondacije. Radit će se na pet piramida, prahistorijskom Podzemnom labirintu Ravne i kompleksu tumulusa u Vratnici.

Prijave možete naći ovdje.

Takođe, Upravni odbor Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ usvojio je odluku o organizovanju konferencije “Skrivena historija 2013” u septembru 2013. u Visokom.

Među učesnicima će biti dr. J.J. Hurtak (SAD), dr. Desiree Hurtak (SAD), dr. Semir Osmanagić (BiH), Klaus Dona (Austrija), Philip Coppens (Velika Britanija), mr.sc. Domagoj Nikolić (Hrvatska), profesor Paolo Debertolis (Italija), dr. Slobodan Mizdrak (Hrvatska), dipl.ing. Goran Marjanović (Srbija), dipl. ing. Janez Pelko (Slovenija), dr. Meg Blackburn (SAD), Arthur Faram (SAD), te arheolozi Fondacije u 2013. i drugi.

Naglašeno je da se uz istraživački karakter potencira i turistički značaj ovih konferencija.

UO je usvojio i Odluka o organizaciji “Dočeka ljetnog solsticija na bosanskim piramidama” 21. juna 2013, saopćeno je iz Fondacije.

Pročitajte još

Izdvajamo

Pregled ili smrt, nešto će prije doći: Pokušaj liječenja u Sarajevu

Ovo je istinita priča stanovnika Sarajeva koji se lično uvjerio u začarani labirint takozvanog puta pacijenta, u zdravstveni sistem...

Možda vas zanima i ovo