Vuk Jeremić: Majke Srebrenice nisu eksperti koji mogu govoriti o međunarodnom krivičnom pravu!

U provokativnom intervjuu koji je novinar Al Jazeere Balkans, Ivica Puljić, vodio sa predsjedavajućim Generalne skupštine UN-a nakon jučerašnje incidentne debate, Vuk Jeremić govori o zločinima, nesrazmjernim haškim kaznama, stavovima Željka Komšića, te pojašnjava zašto Majke Srebrenice nisu imale pravo na svoj glas tokom jučerašnje debate

Nakon niza negativnih reakcija na debatu o radu međunarodnih krivičnih sudova, koju je organizirao Vuk Jeremić u Ujedinjenim narodima u New Yorku, diplomata iz Srbije u razgovoru za Al Jazeeru Balkans komentira dan u sjedištu ove institucije.

Upravo se čita:  Građani se najviše žale na postupanje policijskih službenika Granične policije BiH

Govoreći o Haškom tribunalu i disbalansu kazni izrečenih za zločine nad Bošnjacima, Albancima i Hrvatima s jedne, i nad Srbima s druge strane, o čemu je u UN-u juče govorio i predsjednik Srbije Tomislav NIkolić, Jeremić smatra:

– Za zločine počinjene u ratu nad drugim narodima su izrečene izuzetno velike kazne. Za zločine počinjene nad Bošnjacima, kosovskim Albancima i Hrvatima – kumulativno je izrečeno preko 1100 godina kazne. Za zločine nad Srbima kumulativna kazna iznosi svega 50 godina, a brojevi žrtava na jednoj i na drugoj strani nisu u tom disbalansu 1:10, ocijenio je Jeremić.

Upravo se čita:  Mehmedović najavio formiranje novog političkog saveza: "Imam program i ljude"

Za Al Jazeeru je prokomentirao i odluku Željka Komšića da ne putuje na sastanak u Beograd, koji bi trebao biti održan 23. aprila. U pisanoj izjavi za medije, Komšić je naveo da zbog više puta iznesenih stavova predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji se mogu smatrati klasičnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH te prizivanje raspada BiH kao države, ponovljenih čak i u New Yorku, Komšić ne vidi nikakvu svrhu susreta u Beogradu.

Na pitanje novinara Al Jazeere zašto predsjednici Udruženja “Majke enklava Srebrenica i žepa” Muniri Subašić nije dozvoljeno da govori na jučerašnjoj debati u UN-u (prije nego što je došlo do incidenta sa transparentnom i njenog udaljavanja iz zgrade), a nekim drugim predstavnicima jeste iako se ne mogu smatrati ekspertima za međunarosno krivično pravo, Vuk Jeremić je ustvrdio:

Upravo se čita:  Bećirović: Dodik neka zaboravi i mirno i nemirno razbijanje države BiH

– Ovo nisu paneli majki žrtava, ovo su rasprave na temu krivičnog međunarodnog prava, a Majke Srebrenice zaista nisu pravni eksperti koji mogu raspravljati o međunarodnom pravu.
Izvor: Al Jazeera

2 COMMENTS

 1. nisam nacionalista…
  ali vec duze vremena zivim za momenat da se sretnem s ljudima-poput ovog debila
  jeremica…
  naravno iz Gradačca sam, BiH…

 2. Ivica for President !!!!!!!

  Ivice kulturno si na kraju srozao debila cetnickog, Svaka cast !!

  Savo Strbac ministar repubile Srpske krajine da govori a majke Srebrenice ne, to samo cetnici mogu namijestiti.

  Jednog cemo se dana i morati izvinuti Cetnicima shto su nas poklali.

Comments are closed.