Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Zdravstvene koristi običnih krastavaca

Preporučeno

Krastavci su uglavnom voda, i zapravo imaju manji udio hranjivih materija. Pa ipak, jedete li svježe ili kisele krastavce, znajte da i oni imaju brojne zdravstvene prednosti koje ne treba zanemariti.

Prirodna hidratacija

Krastavci su sastavljeni od 96 posto vode. Budući da se više od polovine našeg tijela sastoji od vode, jesti krastavce je poželjno jer oni pospješuju normalno funkcionisanje različitih sistema u tijelu. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, što može uzrokovati umor, suva usta i grčeve mišića. Voda je između ostalog ključna i za stvaranje sline i hlađenje tijela kroz znoj.

Upravo se čita:  Kopriva - ljekovita, jestiva i zdrava

krastavac

Vitamin A

Krastavci vam pružaju dosta vitamina A, jednog od mnogih antioksidansa koji štite tijelo od slobodnih radikala, smanjuju rizik od raznih vrsta raka i bolesti koje nastaju zbog oštećenih ćelija. Ovaj vitamin ima mnoge važne funkcije kao što su pomaganje normalnom rastu kostiju, razvoju bijelih krvnih ćelija i normalno funkcionisanje krvnih ćelija. Vitamin A je takođe bitan za mrežnicu i dobar vid.

Upravo se čita:  Kreće sezona mladog luka: Evo zašto bi ovu namirnicu trebali uvrstiti u vašu prehranu

Vitamin K

Kao i vitamin A, vitamin K igra ulogu u izgradnji kostiju i drugih tkiva u tijelu. Međutim, vitamin K je uglavnom odgovoran za stvaranje određenih proteina jetre potrebnih za zgrušavanje krvi. Ova sposobnost grušanja je važna u slučaju krvarenja.

Kalij

Oko 100 g krastavaca sadrži oko 150 mg kalija. Ovaj mineral pomaže metaboličke funkcije, a takođe igra ulogu u razvoju mišićnog tkiva. Adekvatna količina kalija je potrebna za održavanje prirodnog elektriciteta tj. aktivnosti srca. Krastavci takođe sadrže i druge blagotvorne minerale, poput kalcija, fosfora i magnezijuma.

Upravo se čita:  Redovno konzumiranje jabuka može doprinijeti poboljšanju opšteg zdravlja i blagostanja

(Magazin.net.hr)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas