Utorak, 23 travnja, 2024

Zemlji prijeti nova kosmička kataklizma

Preporučeno

Planeti Zemlji prijeti kosmička apokalipsa, koju će pokrenuti “osna inverzija”, a u koju će biti uključene četiri stihije: voda, vazduh, zemlja i vatra – predviđaju profesori dalekoistočnog Federalnog univerzitata Aleksandar Paničev i Aleksandar Guljkov.

kataklizma
Ilustracija

Nova verzija smaka svijeta ne ostavlja Zemlji nikakve šanse i mogla bi da se desi “bukvalno sutra”. Svoju hipotezu i viđenje osnova na kojima počiva svijet dva naučnika su izložili u knjizi “Apsolut i čovjek”.

Dalekoistočni naučnici proučili su geološka svjedočanstva tri katastrofe. To je svjetski potop, ledeno doba i pogibija dinosaurusa. Došli su do zaključka da su se sve kataklizme odvijale prema istom scenariju.

Pri tome se početak uvijek podudarao sa kratkoročnim globalnim događajem koji je poljuljao biosferu i dovodio do masovnog odumiranja vrsta.

Tragajući za odgovorom na pitanje kakav je to događaj bio, profesori Paničev i Guljkov sjetili su se jedne malo poznate činjenice. NJu je otkrio 1985. godine sovjetski kosmonaut Vladimir Džanibekov. Za vrijeme leta utvrdio je da prilikom kretanja u bestežinskom stanju tijela vrše neočekivane obrte ose oko koje se kreću za 180 stepeni.

Naučnici su objasnili da se “efkat Džanibekova” može objasniti uzrocima katasrofa na planeti Zemlji. Moguće da je ona izvršila iste takve okrete u bestežinskom stanju. I pri tome je mijenjala pravac svoje ose.

Ako se sada Zemlja okreće nalijevo oko ose, poslije okreta može da počne da se vrti nadesno. Teorija “osne inverzije” objašnjava zašto se dio planeta Sunčevog sistema okreće u suprotnom pravcu u odnosu na Zemlju. Vjerovatno su one takođe izvršile inverziju, ali nesinhronizovano sa našom planetom.

Posljedice “osne inverzije” Zemlje podsjećaju na smak svijeta, ističu Paničev i Guljkov, a prenosi “Glas Rusije”.

Šume i zemljište će se podići u vazduh, preletjeti značajna rastojanja i svaliti se u doline. Milionima godina kasnije ove kolosalne jaruge pretvoriće se u nalazšta kamenog uglja. Posle okreta Zemlje gigantski morski talas, sličan cunamiju, prekriće Zemljinu kuglu i izazvati potop. Poslije njega, prema mišljenju naučnika, ostaće samo planinske oblasti.

Poslije okreta Zemlja će zadrhtati, iz nje će jurnuti plamen i lava. Pepeo izbačen u stratosferu zakloniće Sunčevu svjetlost. Na planeti će hiljadama godina vladati novo ledeno doba. Većina živih organizama biće osuđena na odumiranje.

Na Zemlji postoji mnoštvo dokaza za događaje koji su se dešavali prema tom scenariju, smatraju Paničev i Guljkov. Jedno od svjedočanstava sličnih katastrofa jesu nagli prelazi sa morskih taloga ka kontinentalnim.

Kada bi moglo doći do ovakve apokalipse? Prema njihovim proračunima, planetarne kataklizme dešavale su se u intervalima od 23 do 30 miliona godina. Posljednji put prije oko 25 miliona godina.

Tako, smatraju profesori Paničev i Guljkov, Zemlja može da se preokrene bukvalno sutra.

(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas