Subota, 23 rujna, 2023

Žene u BiH obrazovanije od muškaraca, ali ih je daleko manje na rukovodećim pozicijama

Preporučeno

Međunarodni Dan žena, koji se, u cijelom svijetu, obilježava svake godine 8. marta, prilika je da se ukaže na položaj žena u društvu.

U Bosni i Hercegovini je više visokoobrazovanih žena, ali ih je, u odnosu na muškarce, i dalje manje na rukovodećim i pozicijama odlučivanja. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, objavljenih u publikaciji Žene i muškarci u BiH, u Bosni i Hercegovini je u 2020. godini, od 13.291 diplomiranih studenata bilo 60% žena, od 3.143 magistara nauka i specijalista 64% žena, a od 153 doktora nauka 41% žena.

Upravo se čita:  Gorica Dodik komentarisala tvrdnje ministra Heleza da predsjednik entiteta RS priprema bijeg iz BiH

Visokoobrazovane žene u Bosni i Hercegovini dominiraju u djelatnostima obrazovanja, zdravstva i društvenih nauka. U strukturi zaposlenih u obrazovnim ustanovama tokom 2020. godine, u Bosni i Hercegovini je radilo oko 99% odgajateljica u predškolskim ustanovama.

Međutim, idući prema višim nivoima obrazovanja spolna struktura nastavnog osoblja se mijenjala. Žene su bile zastupljenije u osnovnom i srednjem obrazovanju, dok su više od polovine nastavnika i saradnika u visokoškolskim ustanovama činili muškarci.

Upravo se čita:  Počela "čistka" među carinicima u UIO-u, 54 ih ostalo bez posla

Od ukupnog broja zdravstvenih radnika u javnom zdravstvu u BiH u 2020. godini gotovo tri četvrtine su bile žene. Doktorica je bilo 63% u odnosu na 37% doktora. U oblasti sudstva i tužilaštva, od ukupnog broja sudija i tužilaca, u 2020. godini bilo je 64% sutkinja (36% sudija) i 52% tužiteljica (48% tužitelja).

Gdje su žene u privredi?

Na osnovu spolne strukture upravnih odbora deset najviše rangiranih kompanija na berzi u BiH, u 2020. godini, upravljačku strukturu odabranih kompanija činilo je 17% žena i 83% muškaraca. Samo je jedna kompanija za predsjednicu
imala ženu, dok su u ostalih devet kompanija predsjednici bili muškarci.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nešić odgovorio Helezu koji je izjavio da “poteže bijelo”

Zukan Helez, ministar odbrane BiH gostovao je na Face televiziji i u svom je gostovanju komentarisao političku situaciju. Helez...

Možda vas zanima i ovo