Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Zvanično saopštenje Ministarstva odbrane BiH: Jesu li Oružane snage u povišenim mjerama borbene gotovosti?

Preporučeno

S obzirom na uvijek prisutne tenzije na Balkanu, Bosna i Hercegovina je pod posebnom pažnjom NATO-a i Evropske unije.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine danas je saopćilo da Oružane snage BiH nisu u povišenim mjerama borbene gotovosti.

“Zbog pojačanog interesa javnosti o stepenu pripravnosti u Oružanim snagama BiH, obavještavamo da Oružane snage Bosne i Hercegovine izvršavaju svoje redovne misije i nisu u povišenim mjerama borbene gotovosti”, navedeno je u zvaničnom saopćenju.
Zbog situacije u Ukrajini brojne zemlje u Evropi pojačavaju sigurnosni sektor i pomno prate situaciju na istoku kontinenta.

Upravo se čita:  Premijer Nikišić razgovarao sa novim rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH

S obzirom na uvijek prisutne tenzije na Balkanu, Bosna i Hercegovina je pod posebnom pažnjom NATO-a i Evropske unije. Prije nekoliko dana snage EUFOR-a u BiH su pojačane sa dodatnih 500 vojnika.

Kažu kako je ovo odlučeno kako bi efikasnije podržali bh. partnere pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

“Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji, koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja”, stoji u saopćenju.

Upravo se čita:  Ukop trostrukog ubice iz Gradačca platiće građani?

Zadatak ovih snaga će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Snage EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine i sastoje se od približno 3.500 pripadnika, od kojih je donedavno oko 600 trenutno raspoređeno u zemlji, a sada su pojačane za još 500 osoba.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Počelo saslušanje ljekara s KCUS-a u slučaju Dženan Memić: ‘Poznata su njihova imena, a i saradnici’

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo je saslušanjem ljekara sa KCUS-a u slučaju "Dženan Memić", potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba. To...

Možda vas zanima i ovo