Utorak, 30 travnja, 2024

Još ništa od trošenja donacija iz Bruxellesa: Procedure koče implementaciju

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Da bi novčana sredstva prikupljena na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu mogla biti implementirana, potrebno je proći određene zakonske procedure.

Tako su po povratku u BiH govorili i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija. Upozorili su predstavnike svih institucija koje su uključene u proceduru ratifikacije, nabrzinu i danonoćni rad.

Traje proces ratifikacije

Vlada FBiH je trebala pripremiti odluke koje se tiču implementacije sredstava, dok su Vijeće ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH trebali usvojiti te odluke. Međutim, kako nam je potvrdio Adil Osmanović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica koji je prisustvovao jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH u Mostaru, nije bilo govora o implementaciji donatorskih sredstava.

– Lično sam očekivao da će se naći na dnevnom redu, međutim, to se nije desilo, kazao je Osmanović.

Upravo se čita:  Predsjedavajući predsjedništva BiH razgovarao s velikim imamom tokom posjete Egiptu

Iz Ureda za komunikacije EU u BiH kažu kako tabela u kojoj je precizno navedeno koliko će se novca trošiti za svaku jedinicu, i to po entitetima, još nije objavljena na web stranici Delegacije EU u BiH. Kao razlog naveden je proces ratifikacije, koji se privodi kraju. Tek nakon toga, podaci će biti uredno objavljeni.

Također, nisu određeni ni jasni mehanizmi pomoću kojih će se vršiti transparentnost trošenja prikupljenih sredstava. Doduše, obavljeni su razgovori sa predstavnicima NVO, ali ništa još nije precizirano.

Dakle, na sjednici Vlade FBiH se nisu našle odluke koje se odnose na implementaciju donatorskih sredstava, ali je zato donesena ona o prestanku stanja prirodne nesreće na području FBiH uzrokovane obilnim kišnim padavinama iz maja ove godine.

Upravo se čita:  Kanada će kosponzorisati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Sa druge strane, na 70. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sutra će se naći tačka koja se odnosi na izvještaj komisije Kolegija o inicijativi kojom se poziva Predsjedništvo BiH da podstakne međuentitetsku koordinaciju s ciljem uspostavljanja sinhronizacije aktivnosti u zaštiti od poplava u Slivu rijeke Save. Prijedlozi i informacije vezane za implementaciju donatorskih sredstava nisu navedeni na dnevnom redu.

Građevinski materijal

Kada su u pitanju donatorski računi i njihovo otvaranje, na današnjoj 105. sjednici Vijeća ministara BiH biće predstavljena informacija o otvaranju donatorskog računa i upravljanju donatorskim sredstvima čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Dok se čeka okončanje procedura, građani Maglaja, Bosanskog Šamca, Orašja, Doboja snalaze se ponajviše zahvaljujući pomoći dobrovoljaca, projektima UNDP-a, te donacijama.

Upravo se čita:  Bećirović s ambasadorima Kvinte, EU i OHR-a: BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom

Tako je jučer ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić boravio u Orašju i Odžaku, gdje je uručio donacije koje je osigurala Vlada Republike Hrvatske za pomoć Hrvatima u BiH. Pomoć je uručena Crvenom križu, a riječ je o građevinskom materijalu.

– Uručili smo građevinski materijal za obnovu i izgradnju oštećenih i uništenih obiteljskih kuća u vlasništvu Hrvata koji su se vratili u BiH. Nadam se da će mnogima biti od velike pomoći, rekao je Ljubić.

Ova donacija se provodi u suradnji sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU Hrvatske, Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas