Utorak, 7 svibnja, 2024

Prvi put objavljene fotografije iz bunkera snimljene neposredno nako što se Hitler ubio

Preporučeno

U potpuno porušenom Berlinu, krajem aprila 1945. godine, dvije su smrti označile i definitivni kraj zloglasnog Trećeg Reicha. U bunkeru koji im je bio zadnje sklonište, ubili su se nacistički vođa Adolf Hitler i njegova ljubavnica i pred sami kraj života i supriga Eva Braun. 30. aprila 1945. ona je popila smrtnosnu dozu otrova cijanida, a Hitler se upucao metkom u glavu.

Upravo se čita:  Nedim Sladić objavio prognozu za naredne dane

hitler2

William Vandivert, fotograf magazina Life bio je prvi zapadni fotograf kojem je dopušten ulazak u bunker. Neke fotografije koje su snimljene u razorenom Berlinu u julu 1945. godine su objavljene u spomenutom magazinu, ali nikada i fotografije iz bunkera. Prvi put, nakon 68 godina dostupne su na internetu i mogu se pogledati na stranici magazina Life. Na fotografijama se može vidjeti krv na sofi gdje je počinjeno dvostruko samoubistvo, kao i Hitlerov pištolj.

Upravo se čita:  Adisu Ahmetoviću dijagnosticiran karcinom: "Ovaj nalaz jako je pogodio moju porodicu i mene"

Prema izjavama pratnje nacističkog vođe, Hitler je za samoubistvo iskoristio 7.65 milimetarski Walther PPK. Zanimljivo je da metak nije pronađen, što bi moglo značiti da je završio u njegovoj lobanji. U godinama koje su uslijedile, i to je bio osnov za mnoge špekulacije i teorije zavjere po kojima je sve bilo inscenirano i da se navodno Hitler uopće nije ubio, već je u tajnosti otišao u Južnu Ameriku, gdje tobože živio čak do 1962. godine pod lažnim identitetom.

Upravo se čita:  Onkološki pacijenti i dalje bez lijekova

hitler-

 

 

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika tragedija u Sarajevu: Mercedesom udario dvogodišnje dijete, preminulo je

Na kolovozu prilaznog puta prema dvorištu kuće u ulici Bojnička u sarajevskoj općini Ilidža dogodila se teška saobraćajna nesreća...

Još vijesti za vas