Petak, 17 svibnja, 2024

Vlajki: Uvažavati državotvorne specifičnosti RS

Preporučeno

Emil Vlajki
Emil Vlajki

Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki izjavio je danas da Turska traba da ima delikatan i diferenciran pristup prema BiH i da uvažava državotvorne i civilizacijske specifičnosti Republike Srpske, ukoliko želi da se BiH održi.

“Nije dobro praviti političke i ekonomske saveze na nacionalno-vjerskim principima. Zajednička prošlost, koja je za Tursku bila prosvjetiteljska, a za Srbe i Hrvate, okupaciona, ne može biti jedini temelj naših odnosa, jer ovdje egzistiraju dvije civilizacije – islamska i hrišćanska”, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Srpske nakon sastanka sa turskim ambasadorom u BiH DŽihadom Erginajem.

Upravo se čita:  Podnesena nova krivična prijava protiv Milorada Dodika

Vlajki se pozitivno izrazio o ekonomskoj saradnji i istakao da Turska, kao ekonomski i politički moćna zemlja, može pomoći BiH investicijama i da tursko investiranje treba da bude ravnomjerno i politički neuslovljavano.

“Za intenzivniju saradnju, nažalost, i dalje postoje neke prepreke ideološke prirode. Srbi, koji su bili pet vijekova pod vlašću Otomanske imperije, zaziru od čestih, neodmjerenih izjava pojedinih političara u Sarajevu i Ankari koje doživljavaju kao neootomansku ekspanzionu politiku”, navodi se u saopštenju.
Vlajki je juče razgovarao sa turskim ambasadorom.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK i izdali 28 prekršajnih naloga

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla u 36 inspekcijskih nadzora na području Tuzlanskog kantona, zbog utvrđenih...

Još vijesti za vas