Utorak, 30 travnja, 2024

Margo Wölk je probala hranu za Hitlera: Plakala sam nakon svakog jela

Preporučeno

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Margo Wölk je bila jedna od 15 djevojaka koje su bile zaposlene u strogo čuvanom Hitlerovom sjedištu “Vučija jazbina”.

A njen posao je bio da proba hranu spremljenu za Adolfa Hitlera, prije nego što mu bude servirana. Hitler je želio biti siguran da hrana nije otrovana, piše Daily Mail.

Svaki zalogaj koji je pojela mogao joj je biti posljednji. Zato bi ova tada 25-godišnja djevojka nakon posla zajedno s ostalim kolegicama briznula u plač, zahvalna što je preživjela.

Upravo se čita:  Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje

Na kraju, ona je jedina preživjela. Njene kolege poredali su i upucali pripadnici Crvene Armije u januaru 1945. godine.

Danas Margo ima 96 godina.

“Hrana je uvijek bila vegetarijanska. Kružile su glasine da Britanci žele otrovati Hitlera. Nikada nije jeo meso. Dobivali smo rižu, tjesteninu, papriku, grašak, cvjetača. Morale smo sve pojesti, a onda čekati sat vremena. I svaki put smo se bojale da ćemo se razboljeti”, nastavila je i dodala kako su se djevojke od straha znale rasplakati kada bi počele jesti.

Upravo se čita:  Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

Wölk je rođena 1917. godine. Bila je kćerka zaposlenika njemačkih željeznica i uživala je u bezbrižnoj mladosti do 1933. godine i dolaska nacista na vlast. Utočište od rata potražila je u kući suprugove majke u današnjem Parczu u Poljskoj. Riječ je o gradu koji je bio smješten tik do Hitlerovog sjedišta.

Gradonačelnik i nacist je prisilio da postane kušačica. Svaki dan čuvar bi nju i ostale djevojke pokupio u autobus. Jednom je grupa njemačkih oficira detonirala bombu unutar Hitlerovog sjedišta. No, on je preživio a 5000 Nijemaca je strijeljano.

Upravo se čita:  Akcija “Piramida”: Više od 150 policajca vrši pretrese na 16 lokacija u BiH

A Margo i djevojke su prešle u drugi štab. Jedan SS oficir joj je ubrzo pomogao da pobjegne. Ali kada je ruska vojska ušla u Berlin, uhvatila je Margo i još grupu djevojaka i silovala ih 14 dana. Zbog toga nikad nije imala djece.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Ekselencijo, prepoznavši ulogu vaše uvažene zemlje kao Predsjedavajuće Vijećem sigurnosti u aprilu 2024., obraćam Vam se kao srpski član...

Još vijesti za vas