Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Zukorlić: ‘Kako se Vujanović usuđuje određivati granice Islamskoj zajednici?’

Preporučeno

540d8f8f-145c-439f-87c7-48f75bfa64d2-zukorlic-previewMuftijstvo sandžačko izneneđeno je izjavom predsjednika Republike Crne Gore Filipa Vujanovića kojom se usuđuje da određuje granice Islamskoj zajednici i njenim autoritetima, kao i da daje sebi za pravo da tumači islamske norme o jedinstvu Islamske zajednice, navodi se u reakciji Informativne službe Muftijstva.

– Do sada je Vujanović slovio kao odmjeren i mudar političar koji ne izaziva konflikte. Poznato je da je u sporu Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve bio veoma oprezan. Ni tada ni danas mu nije smetalo da SPC iz druge države slobodno djeluje na prostoru Crne Gore – stoji u saopćenju.

Upravo se čita:  “Kafa će poskupjeti tri do četiri puta”

Dalje se navodi da “nije dobro da ijedan političar, pa ni predsjednik države crtaju granice vjeri i vjerskoj zajednici, pogotovo kada te granice neprirodno prolaze posred porodica, vjere, kulture i nacije”.

– Predsjednik države treba da vodi računa o interesu države i njenih građana, a to su, prije svega, mir i stabilnost. Ovakve izjave zasigurno ne doprinose očuvanju i afirmaciji mira i stabilnosti – kažu iz Informativne službe Muftijstva.

Upravo se čita:  Na granici BiH i Hrvatske: Ženu ugrizao poskok dok je brala mladi luk, hospitalizirana u Splitu

– Razumijemo stogodišnju naviku političara da imaju vjerske zajednice i vjerske funkcionere koji će služiti njihovim političkim interesima, ali je došlo vrijeme da i oni moraju razumjeti da muslimani konačno žele i imaju pravo imati imame i muftiju koji će služiti, prije svega, očuvanju i unapređenju vjere, kulture, tradicije i identiteta – stoji u saopćenju, te se dodaje da je “vrijeme civilizacijskog mraka u kome je vlast uređivala Islamsku zajednicu je iza nas. U 21. vijeku odnosi među vjerama, kulturama, zajednicama, državama i narodima uređuju se na principu društvenog ugovora i ravnoteži između prava i obaveza i međusobnog poštivanja”.

Upravo se čita:  Tri mladića iz BiH otišla u Hrvatsku da služe dobrovoljni vojni rok

– Sandžak je historijska, vjerska, kulturološka i geografska cjelina koju ne mogu podijeliti nikakve političke granice, bilo da su uspostavljene silom ili nepoštivanjem političkih dogovora. Muftija sandžački je domaćin, a ne gost u oba dijela Sandžaka. Oni političari koji to razumiju imaće ga za sagovornika u cilju očuvanja i afirmacije mira, stabilnosti i prosperiteta i države i naroda – zaključuje se u saopćenju Informativne službe Muftijstva.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas