Utorak, 30 travnja, 2024

Snijeg i niske temperature u većem dijelu regije: Najhladnije na Bjelašnici

Preporučeno

Arhiv, Foto: M. Muratović
Arhiv, Foto: M. Muratović

Tmurno i hladno oktobarsko jutro u bh. prijestolnici Sarajevu osvanulo je uz temperaturu jednog stepena Celzijusa. U Bosni je pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom, na planinama sa snijegom, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH

Zahlađenje i snijeg prekinuli su niz toplih jesenjih dana koji su preovladavali na području cijele regije. Prvi snijeg pao je juče na većini planina i u gradovima kako u Bosni i Hercegovini tako i diljem regije. Jutros je, ipak, najhladnije na bh. planini Bjelašnici gdje je zabilježeno minus šest stepeni Celzijusa.

Tmurno i hladno oktobarsko jutro u bh. prijestolnici Sarajevu osvanulo je uz temperaturu jednog stepena Celzijusa. U Bosni je pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom, na planinama sa snijegom, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH).

U Hercegovini je sunčano uz umjerenu oblačnost. Visina snijega izmjerena u 8 sati na Bjelašnica iznosi 22 centimetra, na Ivan Sedlu 14, Kupresu deset, a u Sarajevu četiri.

Najniža temperatura zraka u 8 sati izmjerena je na Bjelašnici minus šeste stepeni Celzijusa, a najviša u Mostara i Neumu 10 stepeni. U bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu temperatura jutros iznosi jedan stepen.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske navode da je danas u kopnenim područjima u Hrvatskoj pretežno, a na Jadranu promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima.

Snijeg je zabijelio Liku, Gorski kotar, ali i dalmatinske planine Kamešnicu, Dinaru, Svilaju i Biokovo.

“Kiša povremeno u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, glavninom u drugome dijelu dana i u noći na petak. U Lici i Gorskome kotaru mjestimice snijeg. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i sjeverni, u gorju sjeveroistočni, poslijepodne i osobito navečer ponegdje u sjeverozapadnim i gorskim područjima i jak s olujnim udarima. Na Jadranu umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura i sjeverac”, navode iz DHMZ-a.

Temperatura zraka uglavnom od šest do 11, na Jadranu između 12 i 17 stepeni Celzijusa. Najniža temperatura minus četiri stepena zabilježena je u Sv.Jure-Biokovo, a najviša od 13 stepeni u Makarskoj, Dubrovniku i Komiži.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije navode da je jutros najniža maksimalna temperatura zabilježena na Kopaoniku minus dva stepena Celzijusa, a najviša u Paliću 11 stepeni.

Hidrometeorološki zavod Crne Gore navodi da je danas u ovoj zemlji umjereno do potpuno oblačno vrijeme, mjestimično i povremeno uglavnom sa slabim padavinama, na jugu kiša ili pljusak, u višim predjelima na sjeveru snijeg, a u nižim snijeg, susnježica i kiša.

Najviša dnevna temperatura bit će od 0 do 14 stepeni. Najniža jutarnja temperatura zabilježena je na Žabljaku minus jedan stepen Celzijusa gdje je zabilježena i najviša količina snijega 15 centimetara. Najviša jutarnja temperatura zabilježena je u Herceg Novom i iznosila je 12 stepeni, piše Anadolu Agency.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

Radni tim u Bosni i Hercegovini, kojim predsjedava predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, usuglasio je Listu reformi s...

Još vijesti za vas