Subota, 4 svibnja, 2024

Osim: Šanse za odlazak na EP su realne, ali bojim se našeg mentaliteta

Preporučeno

Ivica Osim
Ivica Osim

Legendarni Ivica Osim u intervjuu za zagrebačke Sportske novosti govorio je o rezultatima reprezentacije BiH na startu novog kvalifikacijskog ciklusa za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

– Ma, šta reći. Uvijek svi vjerujemo, nadamo se, najboljem, ali i druge reprezentacije isto tako razmišljaju, svi igraju, svi vjeruju u sebe, u uspjeh. Istina, slažem se da nije neuspjeh odigrati neriješeno s Belgijom, ali ako stalno ponavljamo nije neuspjeh igrati bez pobjede, neriješeno, takva računica može nas dovesti u situaciju da se nađemo u “cajtnotu”. Da, recimo, na pola kvalifikacija za odlazak u Francusku opet budemo u značajnom manjku bodova u odnosu na konkurenciju. Nego, strah me nečeg drugog… – istakao je Osim, te otkrio svoje strahove:

– Koliko god to ponavljali i pokušavali otkloniti, opet zazirem od našeg mentaliteta, od povremene pretjerane samouvjerenosti bez konkretne podrške. Evo, već čitam i slušam “pobijedit ćemo Izrael”, to je konačno i moguće, da ne kažem, realna kombinacija, ali realizira se samo na terenu. A Izrael je, za nas, i u našoj grupi prava “nagazna mina”, mnogi zaboravljaju da smo imali s Izraelom neugodnih iskustava u prošlosti. I još jedna stvar, imamo pomlađenu reprezentaciju, mladići se bore, trče, ali to nije uvijek dovoljno. Za uspjeh s kvalitetnim protivnicima moraš imati najmanje četiri-pet nogometaša koji svojim kvalitetama, potezima, mogu i moraju donijeti prevagu, odluku. Ne možeš se osloniti samo na jednog-dva takva igrača, a objektivno, više ih i nemamo. Bez dobrih rezultata opasnost je da se izgubi samopouzdanje, da te protivnici više ne respektiraju kao do sada. Ali u svakom slučaju, šanse za odlazak na EP su realne, ponavljam, uz uslov da počnemo pobjeđivati. Objektivno, mnogo je lakše otići na Euro u Francusku, nego je to bio put do Brazila, istakao je popularni Švabo.

Niko Kovač i njegovi Vatreni sjajno su startali u istim kvalifikacijama za odlazak u Francusku….

– O tome sam upravo govorio. Hrvatska ima pet-šest, ako ne i više, nogometaša, nešto iskusnijih, ali i mlađih, izrazito talentiranih, i kad se sve poklopi, kad im krene, onda svih šest pogađa, a kad se osloniš, kad imaš jednog-dvojicu, teško je postići takav ishod. Hrvatski selektor Niko Kovač je očito dobro posložio svoju reprezentaciju, napravio pravu selekciju, unio u svlačionicu sve neophodne elemente za uspjeh, sinhronizaciju na svim nivoima, zajedništvo, pa da kažem i germanski štih, rekao je Osim.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Čović: Evropski sud pravde odbacio Sky! Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Evropski sud pravde (ESP) odbacio je korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža...

Još vijesti za vas