Subota, 18 svibnja, 2024

Predsjedništvo SDA prihvatilo sporazum SDA, DF i Saveza za promjene

Preporučeno

izetbegovic

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas na sjednici u Sarajevu usvojilo je informaciju o provedenim aktivnostima radne grupe za implementaciju izbornih rezultata.

Predsjedništvo SDA prihvata Sporazum o programskim principima potpisan od strane SDA, DF i Saveza za promjene. Zadužuje se radna grupa da nastavi aktivnosti na implementaciji izbornih rezultata kako bi se formirale stabilne parlamentarne većine i uspostavila efikasna vlast na svim nivoima u BiH, jedan je od usvojenih zaključaka Predsjedništva SDA.

SDA pozdravlja inicijativu Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke koja predstavlja novi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  Dodik nakon sastanka sa mađarskim ministrom vanjskih poslova: Rezolucija će bitno destabilizovati BiH, do mjere potpune paralize odnosa

U saopćenju SDA se navodi da u osnovi ova inicijativa treba da dovede do otklanjanja postojećeg zastoja integracijskog procesa Bosne i Hercegovine prema članstvu u EU.

Predsjedništvo Stranke ovlašćuje zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da potpiše sve potrebne izjave kako bi se novi pristup EU počeo što prije provoditi.

– Predsjedništvo SDA pozdravlja projekat Compact for Growth and Jobs (Sporazum za rast i zapošljavanje u BiH). SDA smatra da ovaj projekat, pored deblokade procesa integracija BiH u EU, predstavlja najznačajniju oblast na kojoj vlasti trebaju raditi u budućem periodu – saopćeno je iz te stranke.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Ne bi bilo loše da se EUFOR-u ne produži mandat u BiH, jer bi došao NATO

Jednim od zaključaka Predsjedništva SDA zadužuje se Glavni operativni izborni štab Stranke da izradi analizu izbornih rezultata po općinama.

– Nakon što je potpredsjednik SDA Salko Selman podnio ostavke na sve funkcije u Stranci, Predsjedništvo SDA imenuje Asima Mekića kao vršioca dužnosti predsjednika Kantonalnog odbora SDA Srednjebosanskog kantona do održavanja redovnih izbora u stranci – jedan je od usvojenih zaključaka Predsjedništva SDA.

Upravo se čita:  Vučić se suočio sa stvarnošću: Ne možemo spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici, nemamo nikakve šanse

Također, zaključeno je da Predsjedništvo SDA prihvata informaciju Glavnog operativnog izbornog štaba o provedenim aktivnostima na općim izborima 2014. godine.

– Predsjedništvo SDA se zahvaljuje aktivistima, članovima i simpatizerima na naporima uloženim u kampanji, te čestita na postignutim izbornim rezultatima Stranke i predsjedničkog kandidata – navodi se u saopćenju te stranke.

Redovna sjednica Glavnog odbora SDA bit će održana 14. novembra ove godine u Sarajevu, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.

Izdvajamo

Izdvajamo

Crnogorski amandmani rezoluciji o Srebrenici: Dodatno potvrđeno da se ne želi etiketa postaviti jednom narodu

Konačni tekst Rezolucije o Srebrenici usaglašen je jučer, a u odnosu na provobitni tekst on će sadržati i dva...

Još vijesti za vas