Srijeda, 15 svibnja, 2024

Vučić mora izabrati – ili EU ili Rusija!

Preporučeno

aleksandar vucic

Evropski komesar za proširenje u prvoj posjeti Srbiji zatražiće od tamošnjih vlasti usklađivanje spoljne politike sa EU-om. Gotovo je sa balansiranjem, Srbija mora izabrati stranu, piše beogradski Kurir pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu.

Evropski komesar za regionalnu politiku Johannes Hahn dolazi danas u posjetu Beogradu i, kako saznaje Kurir, on donosi poruku Vladi kako je vrijeme da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU-a.

Upravo se čita:  Kamere sve zabilježile: Ovako su izgledali posljednji trenuci Alme i njene djece

To znači, navodi izvor Kurira, da smo se približili trenutku kada više nema balansiranja između Rusije i EU-a, već moramo da „izaberemo stranu“.

– Gotovo je sa politikom balansiranja. Moramo da se svrstamo, i to uskoro – saznaje Kurir iz diplomatskih izvora.

Da je Srbija došla do tačke kada mora da se odluči kome će da drži stranu u ovom sukobu, potvrdio je i sam Hahn.

– Srbija u skladu sa pregovaračkim okvirom treba da progresivno harmonizuje svoju spoljnu politiku sa EU – rekao je on i dodao da ga raduje što je Vlada Srbije tokom nedavne posjete ruskog predsjednika jasno izrazila opredjeljenje da ostane na evropskom kursu. Međutim, on je potom dodao da u ovoj fazi pristupnog procesa nije tražio da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji.

Upravo se čita:  Konačno se oglasila firma u čijoj konzervi je navodno pronađen dio štakora: Izazvana je nesaglediva šteta našem ugledu

I Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za spoljnu politiku i bezbjednost, poručila je da spoljna politika Srbije treba progresivno da se uskladi sa spoljnom politikom EU-a.

Predrag Simić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj, podsjeća da je Mogherini rekla da je važno da se nastave pregovori Beograda i Prištine, “što nam daje manevarski prostor kada je reč o svrstavanju”.

Upravo se čita:  Jedno dijete u komi, troje teško povrijeđeno nakon urušavanja ringišpila

– To će nam ostaviti manevarski prostor još nekoliko meseci. Onda ćemo videti gde smo i kako ćemo dalje – kaže Simić.

Izdvajamo

Izdvajamo

Krađa dva miliona KM u BiH: Pljačkaši su vlasnicu mjenjačnice pratili danima, znali su šta je u torbama

Jučer je u Banjaluci opljačkana vlasnica mjenjačnice, a prema još uvijek nezvaničnim informacijama, oteto joj je oko 2 miliona...

Još vijesti za vas