Nedjelja, 28 travnja, 2024

Uskoro ambasada Saudijske Arabije u Beogradu

Preporučeno

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Vrata Saudijske Arabije su širom otvorena za svaku vrstu saradnje sa Srbijom, a ova arapska država uskoro će otvoriti ambasadu u Beogradu, rečeno je na sastanku potpredsjednika Vlade Srbije Rasima Ljajića sa prestolonasljednikom Saudijske Arabije Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.

Ljajić, koji je i ministr trgovine, turizma i telekomunikacija, razgovarao je u Rijadu sa Al Saudom o unapređenju ukupnih odnosa Srbije i Saudijske Arabije.

Al Saud je rekao da cijeni što je Srbija otvorila Ambasadu u Rijadu i dodao da će uskoro dati nalog saudijskom Ministarstvu vanjskih poslova da što prije otvori ambasadu u Beogradu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Upravo se čita:  Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Na sastanku je dogovoreno da u najskorije vrijeme Srbiju posjeti političko-privredna delegacija Saudijske Arabije, koja bi sa srbijanskim nadležnim institucijama definisala oblasti u kojima je moguće ostvariti čvršću privrednu saradnju.

Među privrednicima koje će posjetiti Srbiju bit će i predstavnici najveće saudijske kompanije iz oblasti poljoprivrede “Salik”, koja se bavi investiranjem u prehrambenu industriju u drugim zemljama.

Upravo se čita:  Popustima privlačila klijente: Fatalna Sneža lažnu diplomu ovjerila kod notara, pa dobila licencu, tri godine radila estetske zahvate dok nije uhvaćena

Na sastanku je najavljeno da će kompanija “Salik” uvrstiti Srbiju na listu prioritetnih zemalja sa kojima sarađuje, a na kojoj se trenutno nalaze samo 23 države u svijetu.

Ljajić i Al Saud su se saglasili da bi dodatni impuls jačanju veza između dvije privrede moglo biti potpisivanje sporazuma o ekonomsko-tehničkoj saradnji, zaštiti investicija i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i da veliki prostor za napredak postoji u oblasti turizma.

Upravo se čita:  Prodavala garderobu preko interneta: Sudi joj se zbog utaje poreza

Ljajić se tokom zvanične posjete Saudijskoj Arabiji sastao i sa ministrom privrede Muhamedom Al Džaserom, direktorom Borda za turizam i kulturnu baštinu Sulatnom bin Salmanom Abdulazizom Al Saudom i direktorom kompanije “Salik” Abdulahom Al Dubaikijem.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Trinaestogodišnji Miloš Jeličić iz Bosanskog Petrovca kompletan posao jednog seoskog domaćinstva preuzeo je na sebe nakon što mu je...

Još vijesti za vas