Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Dodik za vikend imenuje mandatara

Preporučeno

dodik-ne-moze-da-vjeruje-da-je-jokic-presla-u-pdp_1410353710

BANJA LUKA – Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, tokom vikenda predložiće mandatara za sastav Vlade RS, a kako stvari sada stoje, to će najvjerovatnije biti Željka Cvijanović, aktuelni premijer RS. “Stvoreni su uslovi da otpočnu konsultacije o formiranju Vlade RS i danas ću zakazati neke sastanke. Pozvaću sve političke partije koje imaju poslanike u NS RS, prvo SNSD, zatim SDS i onda druge političke stranke”, rekao je Dodik, dodajući da ima namjeru da do kraja ove sedmice završi konsultacije, a nakon toga tokom vikenda da se obrati javnosti i saopšti ime mandatara.

I Nedeljko Čubrilović, novoizabrani predsjednik NS RS i potpredsjednik DNS-a, danas je rekao da je “priča o formiranju Vlade RS završena i SNSD će dati premijera RS”.

Ni u jednoj od političkih partija nisu željeli zvanično govoriti o imenima i ministarstvima koja će tražiti, ali prema nezvaničnim informacijama, u budućem sazivu Vlade RS, koja će, kako je ranije rekao predsjednik RS, biti izabrana do 20. decembra, biće tri ministra iz DNS-a, tri ili četiri ministra iz SP-a, jedan ministar iz HDZ BiH i između sedam i devet ministara iz SNSD-a, što će zavisiti od toga koliko će ministarstava dobiti socijalisti i da li će još neka od stranaka ući u Vladu RS.

Upravo se čita:  Helez poručio Dodiku da se 'okani ćorava posla': Nema ništa od otcjepljenja, stradat će svi

“Mi tražimo četiri ministarstva jer će SNSD imati premijera RS, DNS ima predsjednika Narodne skupštine RS, a socijalisti su u istoj ravni sa DNS-om jer imamo po pet poslanika”, rekao je Živko Marjanac, potpredsjednik SP-a.

On nije želio govoriti o tome koja će ministarstva SP tražiti za sebe, ali naglašava da SP, prema ranijem dogovoru, ima pravo prva da bira koje god želi ministarstvo u Vladi RS. Gotovo je izvjesno da će to biti Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS, koje će voditi Petar Đokić, lider SP-a, zatim Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, u kojem se “vidi” Duško Milunović, aktuelni pomoćnik u ovom ministarstvu. Pored ovog, kako saznajemo, socijalisti će tražiti i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i još jedno “manje” ministarstvo, ali kako stvari sada stoje, SNSD, pored Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija RS, MUP neće prepustiti nijednoj stranci.

Kada je u pitanju SNSD, najveća stranka u RS, u ministarstvima koja sada vode biće najmanje promjena, pa će tako u naredne četiri godine Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, i Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija, ostati na svojim pozicijama. Pored ova tri ministarstva, SNSD-u će pripasti još najmanje četiri ministarstva, i to MUP, poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda RS i ekonomski odnosi i regionalna saradnja.

Upravo se čita:  Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Kada je u pitanju DNS, ova stranka, koja je dala predsjednika Narodne skupštine RS, u budućem sazivu Vlade RS imaće sigurno tri ministarstva, a to su gotovo sigurno oni resori koje su i do sada vodili, odnosno Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS i Ministarstvo saobraćaja i veza RS. Treće ministarstvo koje će ova stranka tražiti jeste Ministarstvo pravde RS, koje trenutno vode socijalisti, a koji ga po svemu sudeći neće prepustiti DNS-u ukoliko ne dobiju MUP RS. Lejla Rešić, aktuelni ministar uprave i lokalne samouprave RS, mogla bi i u naredne četiri godine biti u Vladi RS, dok bi resor saobraćaja mogao preuzeti Dragan Savanović, aktuelni direktor “Željeznica RS”, ili Dušan Topić, direktor JP “Autoputevi RS”.

“Na organima stranke još nismo govorili o pozicijama u Vladi RS”, kratko je rekao Dragutin Rodić, generalni sekretar DNS-a.

Upravo se čita:  Nešiću na izjavu "Sanjam da svi Srbi žive ujedinjeni" stigli komentari iz Srbije: 'Alo Bosanac, šta te briga gdje ćemo da živimo'

U Vladi RS u kvoti koja pripada SNSD-u mogli bi ostati i Jasmin Komić, aktuelni ministar nauke i tehnologije, i Igor Vidović, aktuelni ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, ali bi mogli promijeniti resore. Zavisno od raspleta situacije na nivou BiH, moguće je da u Vladu RS pored SNSD-a, DNS-a, SP-a i HDZ BiH uđe još neka od stranaka.

“Još nije postignut konačan dogovor o imenima i pozicijama u Vladi RS, ali se naziru neke konture budućeg sastava. U narednih petnaestak dana sve će biti poznato i izdogovarano”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

SDS neće na konsultacije

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić obavijestio je predsjednika RS Milorada Dodika da se ova stranka neće odazvati konsultacijama sa predstavnicima političkih partija povodom imenovanja mandatara za sastav Vlade.

U dopisu se navodi da SDS nema skupštinsku većinu, pa ni potrebu da predlaže mandatara.

“Koruptivni procesi kupovine narodnih poslanika i sastavljanje skupštinske većine na takav način su ne samo antidemokratski, nego i kriminalne radnje koje treba da ispitaju i sankcionišu nadležne državne institucije”, navedeno je u saopštenju stranke.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas