Srijeda, 1 svibnja, 2024

Nije usvojen zakon o starosnoj penziji pripadnika OS BiH

Preporučeno

Narodna skupština Republike Srpske nije večeras po hitnom postupku usvojila Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih vojnih lica koja su obavezno prijavljena na penzijsko i invalidsko osiguranje u Srpskoj, a nalaze se u Oružanim snagama BiH.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u ostavci Petar Đokić rekao je da sredstva za isplatu ovih penzija ne mogu padati na teret sredstava Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, već isključivo na teret sredstava budžeta Republike Srpske.

Upravo se čita:  Dodik: "2007. sam rekao da je bio genocid, ali sam pogriješio"

On je naveo da je donošenje ovog zakona po hitnom postupku neophodno, jer je za 46 profesionalnih vojnih lica, pripadnika OS BiH, oficira i podoficira, zaključno sa 31. decembrom 2012. godine, trebalo da prestane profesionalna vojna služba u OS BiH zbog navršenih godina života i dužine trajanja službe u OS, ali im je, zbog nemogućnosti da ostvare pravo na penziju u skladu sa važećim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, Ministarstvo odbrane BiH produžilo profesionalnu vojnu službu do 28. februara.

Upravo se čita:  Helez poručio Dodiku da se 'okani ćorava posla': Nema ništa od otcjepljenja, stradat će svi

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić zaključio je današnju posebnu sjednicu.
(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas