Srijeda, 22 svibnja, 2024

Grabar-Kitarović nije zadovoljna presudom, ali je uvažava

Preporučeno

Izabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović priopćila je u utorak da nije zadovoljna presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom se odbacuje tužba Hrvatske za genocid protiv Srbije, ali je uvažava.

Kolinda_Rijeka

Iz obrazloženja presude jasno je tko je bio agresor, a tko žrtva, navodi se u priopćenju Grabar-Kitarović.

Sud je utvrdio da su na teritoriju Hrvatske počinjeni teški zločini, teška kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, koje su počinile srpske snage i JNA, no da opseg tih zločina nije dovoljan da se zločin proglasi genocidom.

Upravo se čita:  S troje djece skočila u rijeku: Otkriveni jezivi detalji o Alminom braku

Presuda upućuje na potrebu kažnjavanja svakog zločina te privođenja pravdi svih počinitelja, onih koji su naredili zločine ili ih nisu spriječili.

Grabar-Kitarović poručuje da će posebno ustrajati na pronalaženju nestalih osoba, a jednako tako i na povratu kulturne baštine.

Hrvatska je danas članica EU i NATO saveza i okrenuta je budućnosti. Željela bih da se i sve države jugoistoka Europe okrenu prema europskim vrijednostima i budućnosti. I sama ću kao predsjednica Hrvatske biti inicijator i predvodnik takvih vrijednosti, navodi u priopćenju izabrana predsjednica Republike Hrvatske.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas