Utorak, 28 svibnja, 2024

Ivanić: Sporazum na snazi za dva mjeseca

Preporučeno

ivanic mladenPredsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će za dva mjeseca stupiti na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nakon današnje preporuke Savjeta za spoljne poslove EU.

“U Zajedničkoj izjavi o provođenju reformi nije nam niko pisao ništa sa strane. Prvi put su institucije BiH ovaj posao vodile same i pregovarale sa EU na ravnopravan način. Dobro smo posao uradili i stvorili su se neki kriterijumi koje sada predsjedavajući Savjeta ministara i premijeri entiteta treba da nastave”, rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.

Upravo se čita:  Puljić: Opet Željka Cvijanović poslala nešto u UN, s potpisom Stevandića

On je rekao da predsjedavajući Savjeta ministara i premijeri entiteta treba da se međusobno dogovore šta bi trebalo biti sadržaj reforme, pa da zajednički nastupe prema EU i od njih traže nešto kao nagradu.
“To može biti značajna finansijska podrška, neki ozbiljni infrastrukturni projekat od interesa za sve. Oni bi trebalo prvo da jasno kažu šta hoće i da se izbore za to šta je korisno za BiH”, istakao je Ivanić.
On je najavio da će sutra u Briselu prisustvovati sastanku lidera evropskih narodnih partija.

Upravo se čita:  Mediji u Mađarskoj: Bit ćemo na stubu srama jer smo glasali protiv Rezolucije o Srebrenici

“Predstaviću im plan za izradu programa ekonomskih reformi koji treba da bude proveden za dvije godine. Nakon toga očekujem da BiH aplicira za kandidatski status za članstvo u EU i postane kandidat”, rekao je Ivanić.

Savjet za spoljne poslove EU podržao je danas stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

Savjet u obrazloženju navodi da su ispunjeni neophodni uslovi koje je BiH preuzela u vezi sa zaključcima od 15. decembra prošle godine.

Upravo se čita:  Vulić: RS nije kolonija Velike Britanije, ne mogu na nama trenirati ni strogoću, ni silu

“Savjet poziva rukovodstvo u BiH da u potpunosti ispuni svoje obaveze, uključujući one koje se odnose na adaptaciju predstojećeg Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da ostane angažovano sa EU u skladu sa obnovljenim pristupom, te da održi pozitivan zamah razvojem inicijalne agende za reforme uz konsultacije sa EU”, navodi se u saopštenju.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Konaković pozvao Vučića 11. jula u New York i Potočare: Može da se ogrne zastavom, a i ne mora

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u New York, na Generalnu skupštinu UN-a...

Još vijesti za vas