Utorak, 30 travnja, 2024

Uživajte u prvom danu proljeća, narednih dana kiša, u ponedjeljak snijeg

Preporučeno

U Bosnu i Hercegovinu, kao i u cijelu sjevernu hemisferu, danas dolazi proljeće u 12 sati i 02 minuta, međutim ni zima nije još rekla zadnju riječ.

sunce_proljece_

Sunce će u svom prividnom kretanju po nebu presjeći liniju nebeskog ekvatora i početi da se penje sve više i više. To je dan proljetnog ekvinocija, izjednačenje svjetlosti i tame. Proljeće koje se rađa trajat će do 21. juna, kada nastupa ljeto.

Na dan ekvinocija Sunce će u Sarajevu izaći u 5 sati i 50 minuta, a zaći u 17 sati i 59 minuta.

Prvi dan proljeća u našoj zemlje će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Više oblačnosti očekuje se poslije podne. U noći sa srijede na četvrtak kiša se očekuje u cijeloj zemlji, a na planinama susnježica i snijeg. Vjetar, slab do umjeren, južni i jugozapadni. Najaviša dnevna temperatura od 10 do 18 stepeni.

Upravo se čita:  Nastavljena akcija oduzimanja nelegalnog oružja: Kod Bosanske Gradiške pronađeno vojno naoružanje

Jutros je našoj zemlji umjereno oblačno vrijeme, a nešto manje oblačnosti i sunčanije bilo je na jugu i zapadu, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Sarajevu će danas biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Više oblačnosti očekuje se poslije podne, a u noći sa srijede na četvrtak očekuje se i kiša. Najviša dnevna temperatura oko 15 stepeni.

Upravo se čita:  Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Zima se ne predaje

Zima se još ne predaje, a prema prognozama meteorologa biće još i snijega, i to krajem ove i početkom iduće sedmice.

Zima se još ne predaje, a prema prognozama meteorologa biće još i snijega, i to krajem ove i početkom iduće sedmice.

Snijeg bi mogao padati u nedjelju i ponedjeljak, a ionako mršave temperature se spustiti i do jedan stepen, objavljeno je na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske. S druge strane, svjetski servisi koji se bave prognozom vremena navode da bi u zapadnim krajevima Bosne i Hercegovine snijeg mogao padati u nedjelju i ponedjeljak, a u ostatku BiH, uključujući i Sarajevo, slab snijeg očekuje se u ponedjeljak. Padavine bi trebale prestati u utorak tokom jutarnjih sati.

Upravo se čita:  “Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Kada je riječ o BiH, prema navodima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u noći sa srijede na četvrtak kiša se očekuje u cijeloj zemlji, a na planinama susnježica i snijeg. U četvrtak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na planinama sa susnježicom i snijegom. U petak u Hercegovini vedro. U Bosni, prije podne pretežno oblačno vrijeme, mjestimično u centralnim i istočnim područjima sa susnježicom ili snijegom.

Poslije podne prestanak padavina i postepeno razvedravanje.

(Bh-index/Depo)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas