Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Rad “na crno” najčešći u ugostiteljstvu, trgovini i građevinarstvu

Preporučeno

U Republici Srpskoj (RS) je angažovanje radnika „na crno“ najčešće prisutno u oblasti ugostiteljstva i turizma, uslužnim djelatnostima, trgovini, eksploataciji i preradi drveta, te građevinarstvu.

Neprijavljivanje radnika, međutim, nije jedini prekršaj radnog zakonodavstva.

Podaci entitetske Inspekcije rada pokazuju da su se prošle godine u ovoj oblasti utvrđene nepravilnosti najčešće odnosile na obračun i rokove isplate plaća i naknada, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, otkaz ugovora o radu, te utvrđivanje otkaznog roka i prava na otpremninu, radno vrijeme …

Inspekcija rada u RS-u je u 2014. godini izvršila 6.301 kontrolu i u 2.153 slučaja ili 34 posto kontrola utvrdila nepravilnosti.

Poslodavcima je izrečeno 1.819 upravnih mjera kojima je naloženo preduzimanje određenih radnji s ciljem otklanjanja nepravilnosti.

Zbog počinjenih prekršaja izdato je 837 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1.244.560 KM, te podneseno 65 prekršajnih prijava nadležnim sudovima i tri krivične prijave.

Po osnovu ugovora o radu kontrolisano je preko 13.800 radnika, od čega 823 radnika nisu imala zaključen ugovor o radu s poslodavcem i nisu bila prijavljena na obavezne vidove osiguranja.

Inspektori su rješenjem nalagali poslodavcu da radniku obezbijedi radno-pravni status u skladu sa zakonom i izdavali prekršajne naloge.

S ciljem otkrivanja nepravilnosti koje se ne mogu utvrditi u redovnom radnom vremenu, rad inspektora bio je organizovan i u popodnevnim smjenama, u radne i dane vikenda.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas