Četvrtak, 2 svibnja, 2024

FMON: Bosanski jezik je priznat kao jedan od službenih jezika u BiH, a nikako `bošnjački jezik´

Preporučeno

Općim okvirnim Sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini bosanski jezik je priznat kao jedan od službenih jezika u BiH, a nikako “bošnjački jezik”, navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, povodom izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o nominaciji bosanskog jezika, te saopćenja upućenih iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Podsjećaju da u članu XI Općeg okvirnog Sporazuma za mir u BiH stoji da je Sporazum “sklopljen u Parizu, 14. decembra 1995. na bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku, s tim da je svaki tekst jednako vjerodostojan”.

Upravo se čita:  Nesvakidašnja situacija: U Neumu ulovljen morski pas

Kako je ustav BiH, koji je, kako navode, ipak iznad ustava entiteta, aneks 4. Općeg okvirng Sporazuma za mir u BiH, odredba Ustava Republike Srpske da su službeni jezici Republike Srpske: jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, je u apsolutnoj koliziji s Ustavom BiH. I pored toga, naglašeno je, pravo jednog naroda je da sam određuje naziv svog jezika, a nikako to nije nadležnost organa vlasti (pogotovo organa vlasti entiteta).

Upravo se čita:  Arijana Memić traži zabranu ispijanja kafa policajcima MUP-a KS za vrijeme radnog vremena

Dodaju da je Univerzalnom Deklaracijom o ljudskim pravima na koju se poziva u preambuli Ustava BiH prilikom njegovog donošenja, u članu 26., propisano je da obrazovanje treba da bude usmjereno ka punom razvitku ljudske ličnosti i učvršćivanju poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ono treba da unaprjeđuje razumijevanje, trpeljivost i prijateljstvo među svim narodima, rasnim i vjerskim grupama, kao i djelatnost Ujedinjenih nacija za održanje mira.

Upravo se čita:  Bosanac (62) kao kuhar radio na crno, Njemačka će ga protjerati

Istaknuto je da postupanje nadležnih organa RS-a nikako nije u u duhu te odredbe Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. – Čineći sve ovo, nadležni organi RS-a dovode u pitanje i odredbu člana 2. (Pravo na obrazovanje) Prvog protokola uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koja propisuje da niko ne može biti lišen prava na obrazovanje – naglašeno je.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas