Nedjelja, 5 svibnja, 2024

U bivšim republikama SFRJ pola milijarde eura imovine

Preporučeno

Jugobanka, Beogradska banka, Beobanka i Investbanka, koje su u stečaju, više od deceniju čekaju na okončanje brojnih sporova koje vode u bivšim jugoslovenskim republikama kako bi došle do svoje imovine vrijedne više od pola milijarde eura, pišu beogradske “Večernje novosti”, pozivajući se na podatke Agencije za osiguranje depozita, stečaj i sanaciju banaka.

Samo Jugobanka vodi 59 sporova u bivim republikama SFRJ i to najviše u Hrvatskoj, čak 23, u Crnoj Gori 21, BiH 11 i četiri u Makedoniji.

Ukupan iznos tužbenih zahtjeva ove banke po svim osnovama prema firmama iz država sukcesora bivše Jugoslavije iznosi 250 miliona evra.

U Hrvatskoj Jugobanka u stečaju potražuje šest nekretnina koje su korištene kao glavne filijale, kao i odmarališta na Krku i kuće na Hvaru.

Jugobanka vodi veći broj postupaka za dugove firmi sa teritorije BiH, Makedonije i Hrvatske u vezi sa obavezama prema Pariskom klubu povjerilaca. Vrijednost tužbenih zahtjeva u BiH iznosi 22 miliona evra, Hrvatskoj 23, a u Makedoniji 11 miliona evra.

Beogradska banka potražuje oko 12 miliona dolara i 7,5 miliona evra od povjerilaca sa teritorije bivših republika, a najviše od firmi iz Slovenije – 11,3 miliona dolara. Od kompanija iz BiH potražuje oko 400.000 dolara i 7,5 miliona evra.

Investbanka je na teritoriji BiH u trenutku otvaranja stečaja imala 24 objekta, od kojih je 20 prodala i naplatila, a ostale su još četiri neprodate nekretnine.

U Hrvatskoj Investbanka ima dvije nepokretnosti – poslovne prostore bivših filijala u Zagrebu i Osijeku ukupne površine više od 1.000 metara kvadratnih.

Tužbeni zahtjev za naknadu štete tržišne cijene nepokretnosti u Zagrebu odbio je prvo nadležni sud 2003. godine, a zatim i Vrhovni sud Hrvatske.

Beogradska banka potražuje imovinu od Hrvatske, Crne Gore i BiH, gdje je predmet spora objekat u Tuzli, kao i “Kozara prevoz” u Republici Srpskoj.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas