Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Vjekoslav Bevanda: Neće biti povećanja stope PDV-a

Preporučeno

Potpisivanjem ugovora o saradnji između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske do kraja 2020. godine bit će osigurano preko 100 miliona eura koji će se utrošiti za projekte u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je naglašeno projektna saradnja će se odvijati u oblastima koji se odnose na bolju ekonomsku integraciju u EU u sferi tržišnog ekonomskog razvoja, jačanju demokratije i većeg poštivanja ljudskih prava, te kvalitetnije zaštite životne sredine.

“Švedska snažno podržava BiH na putu ka EU na svim poljima. Ovo je nastavak saradnje koja je počela prije dvadeset godina, a planirani budžet samo za ovu godinu iznosi 15 miliona eura čime Švedska spada među najveće donatore u zemlji. Švedska podržava i nastavak neophodnih reformi koje će značiti nova radna mjesta i rješavanje krhke socio-ekonosmke situacije. Vlasti BiH trebaju da nastave na pitanjima Reformske agende započete početkom ove godine”, istakla je Marie Bergstrom, direktorica Švedske agencije za međunarodnu saradnju (SIDA).

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je bio potpisnik ugovora sa bh. strane, istakao je kako je za deset godina, u periodu 2004. – 2014. Švedska za potrebe realizacije projekata u BiH izdvojila 180 miliona eura, a da je samo prošle godine taj iznos bio 23,7 miliona eura.

Ministar Bevanda ocijenio je pozitivnim dogovor o Reformskoj agendi koju su usvojile vlasti u BiH, te je demantirao navode kako će u narednom periodu doći do povećanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV).

“Naglašeno je u agendi da ako se iscrpe svi alati i ne bude drugih mogućnosti da će se na bazi analiza razgovarati i o redefiniranju stope PDV-a. Ali, brze reakcije, odnosno brza promjena stope neće biti urađena. Veoma je dobro što je agenda usaglašena od svih, kako institucija na razini BiH tako i entiteta. To znači uspjeh i mislim kako je to model kako se treba dogovarati i raditi”, ocijenio je Bevanda.

Ugovorom o razvojnoj saradnji između BiH i Švedske osigurava se da će BiH na godišnjem nivou za realizaciju projekata u određenim oblastima dobivati 15 miliona eura.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas