Utorak, 14 svibnja, 2024

Novih 60 miliona eura za izgradnju autoceste

Preporučeno

Javno preduzeće (JP) Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) obavještava da je međunarodna finansijska institucija Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila finansiranje projekata izgradnje autoceste Počitelj – Buna i trećeg lota dionice Zenica jug – Zenica sjever.

Radi se o novih 10 kilometara autoceste. Na taj način osigurano je dodatnih 60 miliona eura za izgradnju koridora 5-C. JP Autoceste FBiH uputilo je inicijativu Vladi FBiH da odobri postupak zaduženja za navedene dionice.

Upravo se čita:  Vlasnik najvećeg tržnog centra u BiH ostao bez višemilionske zarade

Planirano je da se početkom slijedeće godine pokrene i tenderska procedura za izgradnju navedenih dionica.

– U proteklom periodu intenzivno smo radili na završetku pripreme za građenje novih dionica i na pregovorima s međunarodnim finansijskim insitucijama za njihovo finansiranje. Kako smo uporedo sa završetkom tenderske procedure za izgradnju autoceste do Počitelja i drugog lota zeničke zaobilaznice završili i projekte do Bune, kao i trećeg lota zeničke zaobilaznice, sada je na državnim institucijama da se opredijele da li su ovi infrastrukturni projekti u BiH od državnog prioriteta – istakao je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

Upravo se čita:  Arapi iznad Sarajeva grade zgradu na mjestu gdje je prije rata bio poznati objekat

Dodao je da je realno da do kraja godine započne izgradnja novih kilometara autoceste, ukoliko nadležne institucije obave svoj dio posla i završe proceduru odobravanja finansiranja ovih dionica.

Do sada je za izgradnju koridora 5-C osigurano 300 miliona eura, i to za dionice: Počitelj – Međugorje, 100 miliona eura, dužine 11 km, LOT 2 Zenica jug – Zenica sjever, 110 miliona eura, dužine 8 km, Drivuša – Klopče, 30 miliona eura, dužine 3 km, Počitelj – Buna i LOT 3 Zenica jug – Zenica sjever, 60 miliona eura, dužine 10 km.

Upravo se čita:  Wizz Air povećava broj letova iz Sarajeva, riječ je o veoma atraktivnoj destinaciji

– Početkom slijedeće godine možemo imati u izgradnji novih 32 km autoceste na koridoru 5-C – saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Izdvajamo

Izdvajamo

Sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a: Kako dalje?

U Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu je počeo sastanak stranaka partnera na nivou BiH, a nakon sastanka predviđena je...

Još vijesti za vas