Petak, 17 svibnja, 2024

Neda Ukraden o preminuloj kolegici: Upozoravala sam je, mnogo je pušila!

Preporučeno

Pjevačica Usnija Redžepova preminula je u 69. godini, nakon duge borbe sa opakom bolešću. Posljednje dane života provela je u bolnici, u veoma kritičnom zdravstvenom stanju.

Usnija se godinama borila protiv raka pluća, koji je metastazirao na druge dijlove tijela i prikovao je za krevet.

Iako je kolegama sa muzičke scene, prilikom njihovih posjeta, izgledala bolje nego što je ona osjećala, prave emocije su znale preovladati u nekim trenucima. Tako je prilikom nekih posjeta znala reći koliko joj je teško i koliko je bespomoćna.

“Ne znam kako sama sebi da pomognem, a kamoli neko drugi. Imam podršku porodice, kao i najbližih prijatelja i kolega, ali tu sam gdje sam. Svakodnevno se mučim s bolovima i teško dišem. Stanje mi se mnogo pogoršalo. Ležim u krevetu, jedva uspjevam da sjedim. Pokušala sam da ustanem kako bih prošetala, ali ne mogu se osloniti na noge. Dosta sam smršala, kao da nisam ja, ljudi me čak i ne prepoznaju. Pijem samo vodu, nemam snage ni da jedem”, znala je kazati Redžepova.

U momentima kada je uspjela da se osmjehne, tu su bili njeni najdraži i vrlo bliski prijatelji sa scene. Jedna od njih je i Neda Ukraden, koja nam je ispričala detalje o njihovm zadnjem susretu u bolnici.

“Govorila sam joj ranije da ne puši toliko cigarete, pitala je zašto toliko konzumira duhan. Međutim, ona se odupirala, kazujući da je to njen porok i da ne može bez toga. Svi imaju neki porok, a to je njen, cigarete. Kada sam bila kod nje nedavno u posjeti, priznala je i sjetila se toga. I na kraju eto, umrla je od raka pluća”, kaže Neda.

Usnija Redžepova je rodom iz Makedonije. Njen suprug, harmonikaš Svetomir Šešić Šele, razbolio se i preminuo prije dvije godine od raka pankreasa. Ta sitaucija je pjevačicu Usniju potpuno dotukla. Njegov odlazak ostavio je veliku tugu i prazninu u pjevačicinom srcu. Usnija i Šele vjenčali su se 1978. godine, ali nisu imali djecu.

Makedonska pjevačica je ostavila neizbrisiv trag u narodnoj muzici svojim pjesmama “Kazuj krčmo, džerimo”, “Zbog tebe, mori Leno”, “Rasule se kose moje”, “Od Niša do Vranja”, “Ja sa juga, ti sa sjevera”, “Živote moj”.

Njeni najmiliji i kolege sa scene kažu da je bila svjesna ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi, ali je bila jaka i veliki borac. Nažalost posljednju bitku sa bolešću nije uspjela da dobije. Redžepova će biti sahranjena u rodnom Skoplju, a komemoracija će biti održana u Beogradu.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK i izdali 28 prekršajnih naloga

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla u 36 inspekcijskih nadzora na području Tuzlanskog kantona, zbog utvrđenih...

Još vijesti za vas